Školka v Podlesí na Příbramsku má nejlepší kuchařky v republice. V celostátní soutěži vybojovaly zlatý pohár

14. září 2022

Kuchařky z mateřské školy Podlesí u Příbrami vaří dětem s péčí a láskou. Jejich svačinky na talířku vypadají jako malé umělecké dílo. Letos vyhrály soutěž ve vaření v Makro akademii v Praze a odvezly si zlatý pohár.

Školní kuchyňka není velká, ale zdejší vítězné kuchařky se tam pohybují s úsměvem. Před malou chvílí skončila svačina. Než začne shon kolem oběda, musí ještě nandat do krabiček jídlo pro místní seniory, pro které také vaří. „Tak tohle jsou naše zlaté holky: Liduška Staníčková, Jíťa Rejnartová a Martina Mátlová,“ nahlíží výdejním okénkem do kuchyně ředitelka mateřské školy Jitka Lavičková, která je na zdejší kuchařky velmi pyšná. Konkurence mezi školními kuchyněmi je veliká, a tak všechno ochutnává a kontroluje.

Svačinky kuchařek z Podlesí jsou malá umělecká díla

Celostátní klání pro nejlepší kuchaře ve společném stravování organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s Makro akademií v Praze. Zlaté kuchařky z Podlesí se do soutěže zapojily už počtvrté. Dvakrát obsadily stříbrné místo, letos si odvezly zlato. Vítězné menu nejprve pečlivě promýšlely, potom je ladily a testovaly na dětech a nejoblíbenější pokrmy nakonec představily na soutěži. „ Měly jsme sladký pokrm, což byla vločková tartaletka plněná borůvkovým tvarohem s chia semínky, potom jsme měly špenátovou roládu s mikrozeleninkou, plněnou domácí lučinou a poslední byla rustikální bagetka se sušenými rajčaty a tuňákovou pomazánkou,“ vyjmenovává Lída Staníčková.

Zdravá školní jídelna

Mateřská škola v Podlesí je zapojená do projektu Zdravá školní jídelna. Podle vedoucí jídelny Martiny Mátlové to znamená, že nepoužívají žádné polotovary a hlavně nejsou líné vařit stejně poctivě, jako doma. Ve školce si pečou vlastní kváskový chléb a používají neochucené jogurty a mléko. Rodiče nosí do školní kuchyně jablka a hrušky ze zahrádek, a tak děti mohou pít šťávu z čerstvého ovoce. Tím, že nepoužívají polotovary a poctivě vaří knedlíky i bramborovou kaši, tak zbývají peníze na nákup dražších, ale kvalitních biopotravin.

Mezi malými školáčky vedou v oblibě špagety. Mezi oblíbené pochoutky ale patří například drožďová pomazánka. „Loni jsme s ní i soutěžili a měli jsme ji na kváskovém chlebu s vajíčky z křepelky,“ vysvětluje ředitelka Lavičková. Při pohledu na pekáč plný květákových placiček a domácí tatarku z kysané smetany mnozí zalitují, že už nechodí do školky.

Spustit audio