Školním kurzům schází sníh, místo lyžování stopují v přírodě

19. leden 2023 19:38, aktualizováno

Místo lyžování a jízdy na snowboardu túry a stopovačky v přírodě. Tak aktuálně vypadají školní lyžařské kurzy na horách. Přichází v úvahu jejich zrušení?

Školní lyžařské kurzy se připravují dlouho dopředu a nikdo tak nemůže tušit, jaké bude v době jejich konání počasí. Děti, které vyrazily na hory tento týden, bohužel mohly klidně nechat lyžařské vybavení doma. Například na Železnorudsku přerušily provoz všechny areály a žáci se tak místo sjíždění svahů věnují spíše turistice.

„Máme náhradní program, to znamená hry v přírodě, stopovačky, různé soutěže, věnujeme se poznávání okolí. Před příjezdem jsme samozřejmě sledovali předpověď počasí, takže na tuto situaci jsme byli připraveni. Jsme ale optimisté a přivezli jsme si i lyže,“ říká učitel tělocviku a vedoucí kurzu 25. základní školy v Plzni Zdeněk Novák. O zrušení letošních kurzů škola neuvažovala.

Tento trend potvrzuje i provozní hotelu Stella zaměřeného právě na absolventy lyžařského výcviku. Dle jejích informací většina škol na hory dorazí a věnuje se náhradním aktivitám, jedním z důvodů může být výše stornopoplatků, které by při zrušení pobytu musely platit.

Kroky mnohých studentů míří v těchto dnech do Environmentálního centra Železná Ruda. „Denně k nám přijdou tři až čtyři školy, takže zhruba dvě stovky žáků,“ uvádí pracovnice centra Eva Jounová. „V přízemí se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavého o historii lyžování, v patře pak všechno o Šumavě.“

Milovníkům zimních sportů se každopádně blýská na lepší časy. S poklesem teplot začaly areály okamžitě zasněžovat a sjezdovky plánují zprovoznit co nejdříve. Lyžování by se tedy účastníci kurzů mohli dočkat třeba už příští týden.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio