Skoro půl milionu za 36 hodin. Zasněžování sjezdovek vyjde provozovatele lyžařských středisek draho

6. leden 2023 14:53

V řadě horských středisek Jeseníku se zastavily kvůli nadprůměrně vysokým teplotám lanovky a vleky. Jedním z několika areálů, které jsou v provozu, je středisko v Branné na Šumpersku. Tamní sjezdovku pokrývá umělý sníh a návštěvnost areálu je vysoká.

„Není tu moc sněhu, ale dá se to,“ říká Tomáš, který přijel do Jeseníků z Olomouce. „Zatím je to slabší. Já jsem navíc příznivec běžeckého lyžování, a to se letos zatím moc provozovat nedá,“ dodává pan Jiří.

Právě kvůli nedostatku sněhu řada lyžařských areálů v Jeseníkách je teď mimo provoz. Do Branné tak podle tamního provozovatele Rostislava Procházky jezdí lyžovat lidé z ostatních středisek.

„Vynucená“ návštěvnost

„Lyžuje nás tu jenom pár. Takže ta návštěvnost, které je, jak já říkám, vynucená, je vyšší, než by byla, kdybychom lyžovali všichni. Pro mě je to ekonomicky přínos, ale raději bych chtěl, ať lyžujeme všichni a je normální zima. Toto počasí mi na duši nedělá vůbec dobře,“ uvádí Procházka.

Pokud bude tání pokračovat, může být nedostatek sněhu i na sjezdovkách, které jsou v provozu. „Pokud odtaje teď, tak bychom ještě sněžili, ale pokud by odtálo třeba koncem února, tak to už bychom nesněžili, protože ty peníze za energii bychom domů nedostali. To už bychom zavřeli,“ dodává Procházka.

„Předtím jsem za ty samé kanóny a samá čerpadla zaplatil třikrát méně.“
Rostislav Procházka, provozovatel lyžařského střediska v Branné na Šumpersku

Zvláště zasněžování sjezdovek je podle Rostislava Procházky velmi energeticky náročná záležitost. „Můžu vám říct, že za 36 hodin jsem zaplatil fakturu 460 tisíc. To je to, co nás zabíjí. Předtím jsem za ty samé kanóny a samá čerpadla zaplatil třikrát méně,“ přibližuje provozovatel střediska v Branné.

Věří, že těžkou dobu přečká. „Doba je zlá, nikdo to neudělal schválně. Nějak to přečkáme, nejsme žádná béčka,“ uzavírá s mírným úsměvem a nadějí na lepší zítřky Rostislav Procházka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio