Skotsko je protkáno inspirací příběhu o čaroději Harrym Potterovi, ale i dalších postav, včetně jeho hlavního nepřítele

Fenomén Harryho Pottera nestárne, a to je přitom první knížka o čarodějnickém učni stará už více než 25 let. Dobrodružství mladého kouzelníka se stala nejlépe prodávanou románovou sérií všech dob a z autorky J. K. Rowlingové udělala první miliardářku mezi spisovatelkami. Tisíce fanoušků se vydávají po stopách filmového hrdiny také ve skotském Edinburghu.

Je to stavba jako z pohádky. Slepenci kamenných budov s věžičkami a mohutnými komíny vévodí vysoká štíhlá věž s hodinami. Soukromá střední škola Fettes College vypadá skoro jako škola kouzel v Bradavicích.

Pravdu ví jen autorka

Dan ještě nedávno na prestižní škole vyučoval: „Nejméně dvakrát k nám přijeli filmaři, vzpomínám, že jednou dokonce až z Japonska. Jediný důvod byl, že se domnívali, že naše škola se stala předobrazem Bradavic. Vypadá opravdu dost podobně, ale jestli to tak opravdu bylo, to se musíte zeptat autorky J. K. Rowlingové“, směje se. 

„Školu postavil v roce 1870 místní podnikatel na památku svého zesnulého syna. Budova byla postavena jako internátní škola v architektonickém ve stylu jakési fantastické gotiky. Opravdu vypadá jako Bradavice“, dodává Dan.

Čtěte také

V mých očích je ve Skotsku

Není to náhoda, že právě ve Skotsku je možné najít mnohé předlohy světa Harryho Pottera. Sama jeho autorka se netají tím, že právě tady hledala inspiraci.

„Potterovy příběhy začínají nedaleko Londýna, ale končí ve Skotsku. Vždycky jsem si představovala, že škola kouzel stojí u skotského jezera obklopeného horami. Nikdy jsem to v žádné knize neuvedla, ale v mé představivosti je Harryho svět ve Skotsku,“ svěřila se v dávném rozhovoru spisovatelka Joanne Rowlingová.

Některé zdroje inspirace jsou víc než zřejmé. Když se projdete po hřbitově Greyfriars, který leží přímo v centru města, kousek od Královské míle, zjistíte proč.

Inspirace na hřbitově

Starobylé náhrobky nesou jména, která známe z knížek a filmů: Moody, Mcgonagal, Potter a především Thomas Riddell. Bývalý voják s hodností generála, zemřel v roce 1806. Dnes k jeho náhrobku míří ročně statisíce lidí. Tom Riddell bylo to totiž řeklo by se občanské jméno Lorda Woldemorta, hlavní záporné postavy, se kterou se ve všech dílech utkává Harry Potter.

Čtěte také

„Smíšené pocity, ale je to dobrý pocit, protože je to tu hezké, ale je to epitaf“ popisuje své pocity fanynka Harryho Pottera, která přijela z Česka. 

Na hřbitov Greyfriars míří okna kavárny Elephant House, kde měla autorka psát první díl. Kavárna před časem vyhořela a čeká na rekonstrukci. Inspiračních zdrojů, které autorka promítla do svých knih, je v Edinburghu mnohem víc. A proč právě tam? Od roku 1994 tam totiž Joanne Rowlingová žije

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související