Skrz záznamy svých setů se přenáším zpět do emocí, které jsem tam prožil, říká hudebník Oliver Torr

5. květen 2022

„Hodně teď řeším hudební improvizaci. Jsem mnohem aktivnější v dávání svého rekordéru zvukaři, aby mi nahrál improvizační set. Snažím se pak tahat ven momenty z toho záznamu. Začalo mě bavit zpětně poslouchat své živé vystoupení. Přenáší mě to zpět na to místo, na ten moment a na ty emoce, které jsem tam prožíval. Má příští deska bude více deníková,“ popisuje svůj aktuální způsob tvorby producent Oliver Torr.

Oliver Torr je dnes již nedílnou součástí tuzemské hudební scény. V loňském roce vydal dlouhohrající desku Fragility of Context, za kterou letos v únoru získal ocenění Vinyla v kategorii Deska roku. Spolupracuje s hudebníky napříč žánry, tvoří zvuk pro média či film. Aktuálně pracuje na hudbě k celovečernímu filmu režiséra Adama Sedláka. A společně s Bungalovv a HADA & friends patří mezi zakládající členy nového uměleckého kolektivu ꐦO111L.

„Hodně se babrám v historii žánru. My teď vlastně stojíme na ramenou těch průkopníků. Když chce někdo postavit dům, musí mít pevné základy, nebo to spadne. Zároveň na to nekladu až takový důraz. Originální hudba je vytvořena z kombinace více věcí. Teď mám obsesi saharskými rytmy nebo latinem. Snažím se učit o historii i kultuře té hudby, aby to nebyla pouze kulturní apropriace, když využiji její elementy ve své tvorbě. Tedy použít to jen proto, že se mi to líbí,“ říká Torr.

„Pohybuju se ve sféře lidí, kteří hodně poslouchají hudbu na kazetách. Je to pro mě takový sběratelský fetiš. Když tu věc fyzicky mám, můžu si ji pustit a dívat se na její cover art. Myslím si, že poslouchání hudby z nosiče je trochu aktivnější poslech než na počítači. Počítač mě vždy zahání dělat jiné věci,“ vysvětluje Oliver. „Zároveň ale poslední dobou až tolik hudby neposlouchám. Spíš poslouchám zvuky, které se dějí kolem,“ dodává hudebník.

Jak chápe hudební producent Oliver Torr domov? A má čas sám chodit na koncerty? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.