Skupina 12 žen a dětí se po pěti týdnech vrací z Benešova zpět na Ukrajinu. Stesk po domově je příliš silný

14. duben 2022 15:00

Po železnici odjelo od začátku dubna z Česka na Ukrajinu 400 až 600 lidí. Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS jsou mezi nimi Ukrajinci, kteří jedou bránit svou vlast, i uprchlíci, kteří se vracejí do míst, kde se situace stabilizuje. K návratu domů se rozhodla i skupinka 12 žen a dětí z Charkova a Kyjeva, která v České republice našla bydlení v Benešově. A také práci u soukromého zemědělce v nedaleké Okrouhlici.

Antonín Šmákal nabídl na své farmě práci hned 12 ukrajinským ženám. Jak říká, za prvé jim chtěl pomoci, za druhé pracovní sílu potřeboval. Jejich rozhodnutí o návratu ho nejprve trochu zaskočilo, ale teď je rád:

"Samozřejmě jsem byl jako zemědělec zaskočen. Říkal jsem si, kdo ty kameny sebere. Ale pak jsem v duchu začal slavit, protože právě to je jejich cílem... možnost vrátit se domů. Jsem za to moc rád. Dneska jsem se s nima byl rozloučit. Popřál jsem jim hodně štěstí a příjemnou cestu domů."

Reportérka Věra Hájková se ukrajinských žen, které se balí domů, zeptala co si z Čech odváží. "Dobré vzpomínky na otevřenou náruč českých lidí," odpověděly za všechny Allyona a Taťána.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio