Skupině ČEZ klesl za devět měsíců čistý zisk na 16,6 miliardy korun

10. listopad 2015

Energetická společnost ČEZ vykázala za devět měsíců letošního roku čistý zisk 16,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o tři miliardy korun. Tržby firmy stouply o 3,5 miliardy na 150,6 miliardy korun. Navzdory výraznému snížení očekávané výroby potvrdil ČEZ výhled čistého zisku za celý letošní rok na 27 miliard korun.

Firma snížila celoroční výhled výroby elektřiny ve zdrojích ČEZ o 5,7 TWh. Důvodem jsou neplánované odstávky bloků jaderné elektrárny Dukovany, prodloužení odstávky v Temelíně a posun dokončení výstavby nového zdroje v Ledvicích.

Přesto společnost prodala o 9 procent více elektřiny než ve stejném období před rokem. Prodala i více tepla a také výrazně víc plynu, konkrétně o 29 procent. Skupina říká, že se jí "téměř podařilo zastavit odchod odběratelů elektřiny."

Pokles zisku ČEZu má několik důvodů. Jednak podnik vyrobil méně elektřiny. Kvůli neplánované odstávce bloků v Jaderné elektrárně Dukovany a také kvůli prodloužení odstávek v Temelíně. Kromě toho musela skupina posunout dokončení stavby nového nadkritického uhelného zdroje v Ledvicích. Svoji roli také stále hraje pokles cen silové elektřiny. Firma proto radikálně snižuje náklady.

„Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 miliardy a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Skupině ČEZ klesl za devět měsíců čistý zisk na 16, 6 mld. Kč

Firmě v hospodaření také pomohlo vrácení části darovací daně za emisní povolenky za roky 2011 a 2012. V Rumunsku dostala příděl zelených certifikátů a tím znovu podporu výroby z obnovitelných zdrojů ve větrných elektrárnách.

Firma také mění způsob řízení svých zahraničních aktivit. Místo dělení podle zemí bude mít napříč státy dvě skupiny - jedna se zaměří na rozvoj obnovitelných zdrojů, druhá na tradiční výrobu. ČEZ plánuje, že rozšíří těžbu uhlí v Severočeských dolech a chce koupit německé doly.

Proti pololetí firma snížila o čtyři miliardy na 64 miliard korun svůj celoroční cíl provozního zisku EBITDA. Analytici podobný krok očekávali. ČEZ už v pololetí výhled provozního zisku upravil ze 70 na 68 miliard. Za první tři čtvrtletí měla společnost provozní zisk 48,4 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 54,7 miliardy korun.

V samotném třetím čtvrtletí firma vydělala 1,2 miliardy korun, o 1,1 miliardy méně než loni. Tržby vzrostly o 2,4 miliardy na 47,7 miliardy korun. ČEZ počítá s tím, že za celý letošní rok bude mít čistý zisk 27 miliard korun.

Akcie klesají

Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus, očekával reportovaný čistý zisk vyšší, přes tři miliardy korun za 3. kvartál.

„Důvod můžeme do značné míry hledat v jednorázové položce, která je nehotovostní, a to je odpis aktiv ve výši zhruba 2,4 miliardy korun. Po očištění o tuto položku jsou ta čísla mírně pod mým a řekl bych i tržním očekáváním,“ říká analytik.

Podle něj výsledky ČEZu ovlivňuje dlouhodobě pokles cen elektřiny, který nadále trvá: „Potom tady jsou faktory novější, a to zejména problémy s jadernou elektrárnou Dukovany, kde byly kvůli potížím odstaveny oba bloky. To bude ovlivňovat výrobu i ve čtvrtém čtvrtletí.“


ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Rizikem pro společnost bylo i posilování dolaru vůči turecké liře. Turecká lira je pro společnost důležitá, ČEZ má v Turecku dluh denominovaný v dolarech. Za celé 1. pololetí se oslabení liry o zhruba 15 procent promítlo ve snížení čistého zisku před zdaněním o více než jednu miliardu korun.

„To, co investory daleko více tíží, je nejistota ohledně jaderných zdrojů. Snížená důvěra v to, že management ČEZu dokáže problémy včas řešit a vyřešit,“ vysvětluje Hatlapatka a dodává, že akcie společnosti pravděpodobně poklesnou:

„Vzhledem k tomu, že očekávání trhu bylo postaveno výše, a vzhledem k tomu, že očekáváná skutečnost na ročním provozním zisku byla snížena na 64 miliard korun, osobně bych očekával negativní reakci.“

Za pravdu mu dává i vývoj na burze. Kolem půl desáté akcie ČEZ oslabovaly o 1,13 procenta na 482 korun.

Vedení skupiny nicméně říká, že chce generovat dostatek hotovosti nejen pro rozvoj nových činností, ale také pro výplatu dividend akcionářům. Znamená to, že by i v příštím roce mohl ČEZ udržet výplatu dividend na úrovni 40 korun na akcii.

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR
autoři: jhn , bkl | zdroj: ČTK
Spustit audio