Skuteční Rivalové? Luděk Munzar a Paul Newman!

11. duben 2016

Nikdy se nesetkali, přesto toho měli hodně společného. Oba patří mezi idoly filmového plátna, oba milovali auta a ten jeden mluvil hlasem toho druhého.

Být obklopen krásnými ženami a rychlými auty, sbírat věnce… Každý malý kluk si přeje být úspěšným závodníkem. Těmhle dvěma se to splnilo. I když toho měli před kamerou mnoho společného, jejich cesty k autům a závodům byly rozdílné. Cesta Paula Newmana vedla přes film Vítězství.

Pitomec Newman

„Na natáčení jsem nastoupil do auta a už se z něj nedostal. Závislost jak na drogách. Začal mě učit Bob Sharp, prodavač aut a majitel závodní stáje,“ zaznívají dramatizované vzpomínky Paula Newmana v pořadu Příběhy slavných. „Na ježdění nemám přirozený talent. Ostatní mě měli za pitomce.“

Jenže všichni, kteří ho měli za pitomce, museli za pár let změnit názor. V roce 1979 totiž Paul Newman dojel ve slavné 24hodinovce na okruhu LeMans druhý. A v 70. letech jel 24hodinový závod v Daytoně. Později vlastnil dokonce automobilovou stáj.

Automechanik Munzar

To Luděk Munzar, mimo jiné právě dabér Paul Newmana, měl k autům blízko už odmalička: „Já jsem se do autodílny narodil. Měl jsem strýčka, který měl autodopravu. Od dětství jsem tam pomáhal, takže to nebyl velký skok k těm auťákům.“

Jeho slova dokazují pozdější úspěchy. Kdo se z našich herců může pochlubit titulem mistra Evropy? Pan Luděk Munzar ano. V roce 1989 získal titul v závodech automobilových veteránů, kde jezdil s krásným Tatraplánem Sport 602.

Logo

„Přes 200 mně naměřili na Monse v jednom úseku. Ale to nejde furt. Zvlášť na těch gumách, co jsem měl. Ono jako tohle auto je přetáčivé. Zatáčka doprava, já volantem doleva. Pořád jsem jezdil ve smyku,“ vzpomíná Luděk Munzar.

Dějiny automobilismu poslouchejte každé pondělí po 14:00 v Odpoledni s Dvojkou. Záznam rubriky najdete po odvysílání v Celodenních záznamech.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio