Škvorecký, Šrámek, Hostovský a další. Poslechněte si povídky z kraje blouznivců

25. říjen 2020

Co spojuje Egona Hostovského s Jiřím Grušou, Josefem Škvoreckým, Fráňou Šrámkem nebo Jaromírem Typltem? Všichni se narodili ve východních Čechách. V neuchopitelném kraji, který lze těžko postihnout pár větami. Povídky východočeských rodáků poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Básník a diplomat Jiří Gruša se narodil v Pardubicích. Ze Semil pochází spisovatel Ivan Olbracht. Ulicemi Náchoda není možné procházet bez vzpomínky na Josefa Škvoreckého. Šrámek rovná se Sobotka. Hronov je zase tradičně Jiráskův, i když se zde narodil i prozaik Egon Hostovský. Jediný žijící autor v našem výběru je spisovatel a performer Jaromír Typlt. Bude mít jednou ve své rodné Nové Pace pomník?

Egon Hostovský: Přízraky

Účinkují: Jan Fišar, Stanislav Šárský, Eva Mudrová
Připravila: Eva Petrošová
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: v roce 1992

Čtvrtý list z vyhnanství, psaný v roce 1939, líčí duševní rozpoložení emigranta, který kvůli válce odešel do cizí země a stýská si po domově.

Jiří Gruša: Pěší ptáci

Účinkuje: Tomáš Kobr
Připravila: Marie Nováková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2017

Experimentální povídka z knihy sebraných próz českého spisovatele, překladatele, disidenta a diplomata. O jednom domě, jehož správa se nedá odlišit od zlého snu.

Jaromír Typlt: Víra v únavu

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravil: Jaromír Typlt
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2018

Povídka českého básníka a prozaika z roku 1988. Na stránky knihy se dostala v roce 1991, kdy byla součástí povídkového souboru Pohyblivé prahy chrámů. O dvanáct let později se pak dočkala bibliofilského vydání s péčí ilustrátora Františka Štorma a získala cenu v kategorii bibliofilií v anketě Nejkrásnější české knihy.

Josef Škvorecký: Kouzelná hora a děvče jak vrbový proutek

Účinkuje: Jan Hyhlík
Připravil: Milan Dus
Překlad: Václav Eichler
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v roce 2014

U nás dosud nepublikovaná povídka, která vyšla v kanadském časopisu Toronto Life. Pojednává o tom, jak se hudebník Seth Thistlethorn zamiluje do jedné z autorových literárních postav Marie Dreslerové, složí Blues pro Marii Dreslerovou a usiluje o setkání se skutečnou Marií.

Fráňa Šrámek: Rorejsova vojna

Účinkuje: Josef Somr
Připravila: Marta Kussová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1999

Povídka nejslavnějšího soboteckého rodáka z knihy Žasnoucí voják. Vypráví příběh Josefa Rorejse, který se stal v roce 1915 důstojnickým sluhou a „pak jím jednou na silnici být přestal“. 

Ivan Olbracht: Nejkrásnější den života

Účinkuje: Lubor Tokoš
Připravil: Tomáš Kukulka
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno: v roce 1995

Humoreska z dějin právě nejnovějších. Pan Kouble, stavitel a starosta malého města Leskonice, se snaží vystupovat důstojně a vážně, přesto působí jako hlupák. Povídka byla publikována v 50. letech minulého století, avšak i přes zjevné dobové konsekvence nese s odstupem času univerzální sdělení.

Alois Jirásek: Svědomí

Rozhlasová úprava: František Šalé
Účinkují: Drahomíra Kočová, Karel Bartoň, Jan Křapa
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1993

Je podzim roku 1813, krátce po Bitvě u Lipska. Vyčerpaný voják Napoleonovy armády se snaží nalézt místo ke krátkodobému odpočinku a zotavení. Smrt ale přichází bohužel i v momentě, kdy už si myslíte, že nejhorší máte za sebou... Nadčasová próza o chybách, které nejdou vzít zpět, o nečernobílém pohledu na život a nutném smířením se se sebou samým uzavírá vltavský seriál povídek z kraje blouznivců.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.