Šlachta nedostal šanci promluvit před poslanci, bezpečnostní výbor neschválil program

23. červen 2016
Zprávy

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta nemohl vystoupit před poslanci bezpečnostního výboru. Politici se totiž ani po dvouhodinovém jednání neshodli na programu. Zatím tedy není jasné, zda měl Šlachta důkazy o tom, že cílem chystané reorganizace části policie byla snaha o jeho odstranění z funkce.

Poslanci se dvě hodiny dohadovali v přeplněné místnosti a dusné atmosféře jen o programu jednání. Nakonec se neshodli na ničem a schůzi rozpustili. Výbor svolal poslanec Bronislav Schwarz (ANO) na žádost policistů z ÚOOZ.

„Když plukovníci oznámí prostřednictvím tisku tak závažné informace, že se policejní prezident dopouští trestné činnosti, jsem zklamán z toho, že poslanci bezpečnostního výboru nemají zájem nechat pouze promluvit policisty a vrchního státního zástupce,“ komentoval Schwarz průběh schůze.

Šlachta při odchodu z jednání řekl, že je zklamaný a svůj odchod od policie si nerozmyslí.

„Rezignaci nemám proč stáhnout, protože rezignace je napojena k reorganizaci útvarů ÚOOZ a ÚOKFK. Reorganizace už je v běhu, od 1. 8. má naběhnout a já říkám, že od policie odcházím pouze a jenom proto, že je tato reorganizace,“ uvedl končící šéf protimafiánského útvaru.

Spolu se Šlachtou přišel na jednání i šéf ostravské expozitury Jiří Komárek. Ten už na začátku týdne médiím řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního" úniku informací z vyšetřování. Konkrétnější ale být nechtěl, důkazy hodlal předložit právě na jednání výboru. Tuhý obvinění odmítl a podal na Komárka trestní oznámení.

Čtěte také

Kromě Šlachty a Komárka měl dnes na výboru promluvit i olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. „Měli jsme připraveny informace, ty jsme chtěli předat. Výbor demokraticky rozhodl o dalším postupu. Nemám k tomu žádné emoce, není to vůbec žádný problém. Byla tady naznačena cesta, která bude dál, a to respektuji,“ řekl Ištvan.

Poslanci se dnes nebyli schopni dohodnout ani na tom, zda navrhnou zřízení parlamentní vyšetřovací komise, což prosazovala například poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová z KSČM. „My jsme mohli schválit návrh, ale jestli přímo Poslanecká sněmovna se rozhodne k tomuto kroku - a myslím si, že tam aspoň byl avizován politický konsenzus, tak lze očekávat, že takové jednání příští týden proběhne,“ uvedla.

K tomu by se přikláněl i poslanec za ČSSD a předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa. „Výbor neměl úplně standardní průběh. Nebyl schválen program po poměrně intenzivní debatě. Myslím si, že řešení navržené sociální demokracií je vhodnější, to znamená zřídit vyšetřovací komisi,“ poznamenal Váňa.

Jednání sněmovního bezpečnostního výboru o situaci v policii

Jednání výboru kromě hnutí ANO rozladilo lidovce. Poslanec Ivan Gabal za KDU-ČSL přišel s tím, že pokud bude zřízena vyšetřovací komise, měla by být zároveň odložena reforma policie. „Já osobně mám pocit, že stojím před tím, zda mám zachraňovat právní stát, nebo koalici, a to je velice špatná volba. Vlastně nás ČSSD zatlačila do kouta, abychom nečinně přihlíželi rozkladu elitních útvarů,“ míní Gabal.

Proti vystoupení Šlachty na výboru se hlasitě ohradili hlavně poslanci za TOP 09. Podle Daniela Korteho by se měl Šlachta obrátit na generální inspekci, nikoliv na politiky. „Já nevím, co bych si s takovými informacemi počal. Jakožto řádný občan bych s nimi musel učinit to, co měli udělat oni. Má-li pan plukovník Šlachta takové poznatky, tak je měl vyšetřovat. Pan plukovník Komárek měl-li poznatky o tom, že se policejní prezident dopustil nějakých úniků informací, měl je předat Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ zdůraznil Korte.

Zda Šlachta nakonec promluví na půdě sněmovny, se rozhodne během několika týdnů, a to v případě, že nejméně 40 poslanců navrhne vznik vyšetřovací komise a dolní komora její zřízení schválí. Šlachtovi by ve vystoupení před komisí neměla zabránit ani mlčenlivost, ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD totiž po jednání výboru řekl, že je ochotný detektivy mlčenlivosti zbavit.

autoři: ČRo , mch , Mikuláš Klang
Spustit audio