Sládek Jakub Vlček se ve volném čase věnuje vytrvalostnímu sportu

12. duben 2021

„Kolo, lezení a pivo mě inspirují celý život,“ říká Jakub Vlček. Horolezec, cyklista a vystudovaný sládek byl hostem ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Mluvil i o horolezeckém závodu, který trval 24 hodin. „Uskutečnil se v Prachovských skalách. Kdo vyleze nejvíc cest, potažmo získá nejvíc bodů, protože jsou různé obtížnosti těch cest, tak vyhrává,“ popsal.

Mnohahodinové lezení po skalách mu podle jeho slov nedělá problém, navíc při závodě pomáhá adrenalin. „Spoustu cest vylezu rychleji a bez nějakého přemýšlení, protože je to závod. Zjistil jsem, že jsem někam vylezl poprvé potmě, a když jsem to pak opakoval během dne, bál jsem se. Předtím jsem ty cesty přeběhl, protože nebylo o čem přemýšlet,“ vypráví.

V nejbližší době by chtěl Jakub Vlček zdolat horu Gasherbrum v Pákistánu. „Říkali jsme si s parťákem, že bychom rádi zkusili něco vyššího a zároveň míň technicky náročného. Chystali jsme se na jednu sedmitisícovku a nakonec nám to narostlo na těhle 8035 metrů,“ prozrazuje.

Celý rozhovor s Jakubem Vlčkem o horolezectví, cyklistice i pivu si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.