Slánský rodák Oldřich Čech pokračuje v tradici nejlepších králických betlémářů. Figurky vyřezává i na Štědrý den

22. srpen 2023

Betlémy Oldřicha Čecha bývají k vidění na mnoha místech Středočeského kraje. I když se narodil ve Slaném, záhy se s rodiči přestěhoval do Králík ve východních Čechách. Právě tam ho do tajů řezbářské tvorby zasvětil nestor králických řezbářů Josef Schwarzer. Dnes má vlastní dílnu v Dřínově nedaleko Slaného a jeho králické betlémy najdete v muzeu ve Slaném i v Kladně. Za svoji práci získal v srpnu 2023 titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

V Králíkách kdysi celé rodiny vyřezávaly hračky, dýmky, ptáčky nebo betlémy. Býval to důležitý zdroj obživy. Rodinná výroba ale po válce zanikla a v Králíkách v 80. letech minulého století působil pouze poslední řezbář staré školy Josef Schwarzer. Oldřich Čech měl to štěstí, že do tajů řezbářské tvorby mohl pronikat ještě pod vedením tohoto nestora králických řezbářů. Od něho se naučil tradiční postupy. Vystudoval Střední průmyslovou školu obor dřevařství v Hranicích. I když měl svůj osobitý styl, rozhodl se jít cestou tradice a navázat na králické mistry.

Do dílny Oldřicha Čecha musíte vystoupat po úzkém schodišti do podkroví. Voní to tam dřívím a klihem. Na zdech i na podlaze najdete skříňky s prosklenými dvířky, které ukrývají betlémy různých velikostí. Na pracovním stole leží figurky, na kterých pan Čech právě pracuje. Největší poklady jsou ale ukryté ve starých papírových krabicích. Jsou tam totiž figurky, které kdysi vyřezávali mistři v oboru. Některé jsou polámané, jiné nejsou hotové anebo je řezbáři pokazili a zahodili. Právě na těchto figurkách se prý Oldřich Čech hodně naučil.

Králické betlémy Oldřicha Čecha dělají radost v mnoha domácnostech

K vyřezávání figurek do králických betlémů používá především smrkové dřevo. „Lípa byla moc nóbl materiál, ze kterého se dělaly sochy do kostelů a lepší plastiky, ale ta lidová tvorba se vyráběla ze dřeva ze smrku, který se vyvařovalo, aby se z něho vyvařila pryskyřice a barvy, který se pak na to dávaly, aby se neloupaly, protože ta pryskyřice byla mastná,“ vysvětluje Oldřich Čech. Barvy si míchá sám z pigmentového prášku a klihu.

Oldřich Čech se živí jako restaurátor, ale králické betlémy jsou jeho velkým koníčkem. Občas se k němu dostane krabice plná polámaných a otlučených figurek. Stoleté postavičky pastýřů a mudrců toho mívají hodně za sebou a mnohdy nesou stopy necitlivých oprav a přemaleb. Vrátit betlému původní podobu bývá někdy velká výzva.

Za svoji práci získal v srpnu 2023 titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Jaký trik při vyřezávání figurek používá, aby se zbytečně nezranil? Kolik času potřebuje na výrobu tradičního betlému? A jaké nevšední figurky na přání zákazníka právě vyrábí? Poslechněte si v reportáži redaktorky Báry Kvapilové.

Spustit audio