Slast jako priorita. Podzimní mráz tlumí bangery od Big Seana, Self Esteem, Alice Ivy & Sycco

27. říjen 2021
Topinky

Aktuálním novinkám v naší rotaci vévodí funkové basové linky a revival disca: slyšíme je jak v nejlepším tracku týdne, který vznikl v australské spolupráci Alice Ivy a Sycco, tak i v aktuálních singlech od projektu Self Esteem či norské hvězdičky Uny Sand. What a Life!

Alice Ivy & Sycco – Weakness

Credits: Annika Schmarsel, Liam McGorry, Sasha McLeod
Label: Kewpie Mayo
Album: Weakness single

Australskou zpěvačku a skladatelku Sycco jsme si letos na jaře představili skladbou My Ways, kterou napsala během distanční zoom session. Stejným způsobem vznikl i její nejnovější singl Weakness, který nahrála s australskou kolegyní Alice Ivy na trase Melbourne–Brisbane. Výtečný track s chytlavou funkovou basou Nica Movshona (Amy Winehouse, Mark Ronson) čerpá z ozvuků vintage disca i popové psychedelie a ve svých melodiích a groovech kumuluje to nejlepší z dosavadní tvorby obou nastupujících stars.

„Weakness je rozhodně jedna z nejvíce vzrušujících písní, na kterých jsem kdy pracovala. Psaní na dálku se Sycco bylo úžasné, byla tak rychlá, nápaditá a super energická... Tenhle song je pro mě začátkem nové kapitoly. Zkoumám nové zvuky prostřednictvím spousty analogového hardwaru a také se vracím k tomu, co mě nadchlo produkovat na prvním místě: soul, Motown a psychedelický zvukový vesmír,“ dodává k inspiracím tracku a jeho nahrávání sama Alice Ivy.

 

Big Sean & Hit-Boy – What a Life

Credits: Sean Anderson, Chauncey Hollis, Greg Davis, Rogét Chahayed, Carter Lang
Label: Def Jam
Album: What a Life single

Ve svém novém klipu si detroitský rapper Big Sean nechal tělo pokrýt včelami – demonstroval tím, jak moc věří svému novému singlu. What a Life je spolupráce s producentem Hit-Boyem, který má za sebou spoustu hitů od Niggas In Paris až po Sicko Mode – a tohle bude patrně další. Big Sean si v tracku pochvaluje svůj skvělý život a v podobném duchu se nese i klip. Své zatím poslední album Detroit 2 vydal Big Sean vloni, na letošek ohlásil další nahrávku svého bočního projektu Twenty88, tedy dua, které tvoří s R&B zpěvačkou Jhené Aiko.

 

Self Esteem – You Forever

Credits: Rebecca Lucy Taylor, Johan Karlberg, Johan Hugo
Label: Universal
Album: Prioritise Pleasure

Self Esteem je projekt zpěvačky a hudebnice Rebeccy Lucy Taylor. Bývalá členka sheffieldského folkového dua Slow Club se na sólovou dráhu vydala v roce 2017 s chytlavou verzí elektronické taneční hudby a experimentálního popu. Druhé studiové album Prioritise Pleasure, které vyšlo na konci října, míří žánrově k současnému revivalu disca – dokazuje to i aktuální singl You Forever. Velká fanynka skupiny Queen o ní říká: Je o odvaze být sám versus zkoušet najít někoho druhého. Obojí je v pohodě. V písni mluvím o mně, mé kapele a lidech, na které jsem narazila od okamžiku, kdy jsem se vydala na sólovou kariéru a kteří mi pomohli prosadit se. Udělala jsem to bez tradiční podpůrné sítě, protože jsem našla svoji vlastní. Myslím, že tohle je ten pravý životní hack.

 

Swedish House Mafia – Moth to a Flame ft. The Weeknd

Credits: Axel Hedfors, Steven Fragogiannis, Sebastian Ingrosso, Abel Tesfaye, Carl Nordström
Label: Republic
Album: Moth to a Flame single

The Weeknd příliš často ve skladbách jiných interpretů nehostuje, a když ano, je to obvykle velká událost. Aktuálně se to děje ve skladbě Moth to a Flame, do níž ho pozvalo trio švédských producentů sdružených v klubové superskupině Swedish House Mafia. Axwell, Steve Angello a Sebastian Ingrosso chtějí ještě letos vydat své debutové album Paradise Again a skladba s The Weekndem je už třetím singlem z něj. Dá se ale očekávat, že s Moth to a Flame výrazně zabodují v hitparádách – skladbu už novináři srovnávají s Weekndovým hitem Blinding Lights, který kombinuje osmdesátkovou popovou slast s čímsi zlověstným a velmi současným.

 

Una Sand – I Don’t Give A

Credits: Una Sand, Anders Kjær, Sivert Hagtvedt, Suzana Johansen
Label: Una Records
Album: I Don’t Give A single

Jedna z nejpozoruhodnějších norských hudebnic současnosti Una Sand vydává nový, housem a discem říznutý singl I Don’t Give A, jehož názvem dává jasně najevo svůj vztah k dnešní době. Zároveň je také ochutnávkou z její připravované desky. Skladbu napsala společně s finalistkou norského Hlasu Suzanou Johansen a dvojicí producentů, Andersem Kjærem a Sivertem Hagtvetem, kteří stojí například za poslední deskou Dagny. Svět se otevírá a můj nový singl tak přichází v pravou dobu! Pojďme se cítit živí, užívat si života a kašlat na hlouposti, říká v tiskové zprávě energické novinky, kterou vydává na svém vlastním labelu Una Records.

 

GENER8ION & 070 Shake – Neo Surf

Credits: Benoit Heitz, Danielle Balbuena
Label: Iconoclast Music
Album: Neo Surf single

Multimediální projekt GENER8ION je výsledkem francouzské spolupráce mezi producentem a skladatelem Surkinem a slavným režisérem Romainem Gavrasem, který dokáže bez námahy přepínat mezi formáty epického hudebního videa (Kanye West, M.I.A., Jamie xx) a kontroverzního celovečerního filmu (Náš den přijde s Vincentem Casselem). Jejich aktuální singl Neo Surf z připravovaného stejnojmenného alba aktualizuje klasické soulové postupy skrze instrumentaci vytrženou z hlavních pódií opulentních EDM festivalů – o vokály se pak postarala spolupracovnice Kanye Westa, rapperka 070 Shake. Doprovodný klip v režii samotného Gavrase se – stejně jako hudba GENER8ION – dívá do minulosti i budoucnosti zároveň: velkolepě nasnímané video k tracku Neo Surf sleduje skupinu mladých lidí, kteří v roce 2034 prozkoumávají pustinu Atén, loví pštrosy a jezdí na hydrofoil boardech. Jejich den jistě přijde.

 

Winston Surfshirt – Complicated ft. Young Franco

Credits: Brett Ramson, Jonti Danilewitz, Joseph Da Rin De Barbera
Label: Sweat It Out!
Album: Complicated single

Šestičlenná australská skupina Winston Surfshirt (dvakrát platinově oceněná na hudebních cenách ARIA) původně začala jako sólový projekt zpěváka, rappera a producenta Bretta Ramsona, který si později změnil jméno na Winston. Dnes už má za sebou kolektiv dvě studiové desky a třeba i funkem nasáklý hiphopový singl All of the Little Things z letošního července. Chystanou třetí desku, ke které zatím neznáme detaily, pravděpodobně předznamenává i novinka Complicated, ke které Winston Surfshirt povolali australského DJe a producenta Young Franca. V euforické skladbě s charakteristickou funky basou nechybí Winstonovy typické falsety a o klip, který obsahuje kaleidoskopické záběry z ulic rodného Sydney, se postaral režisér Turk Lees.

 

Amelie Siba – Ljubljana

Credits: Amelie Siba, Vojtěch Pejša, Josef Hradílek, Alejandro Gonzales, Kryštof Kříček
Label: self-released
Album: Love Cowboys

Amelie Siba – jedno z nejvýraznějších jmen současné kytarové scény a výherkyně letošního ročníku exportní soutěže Radia Wave Czeching – přichází s novou deskou Love Cowboys. Tou navazuje na loňský, cenou Anděl i cenou hudební kritiky Apollo oceněný debut Dye My Hair a nedávné EPčko when is our time, na kterém představila svůj nově nalezený, elektronikou ovlivněný zvuk. Popové melodie a rockový nádech na dlouhohrající novince přinášejí čerství členové kapely Josef Hradílek (Dukla, Mayen) a Vojtěch Pejša (Manon Meurt). Nikdy jsem nenapsala desku rychleji. Nejspíš jsem v tom období opravdu potřebovala vyfiltrovat, říká Siba. Celou sestavu a nové koncertní provedení bude možné vidět na křtu v MeetFactory 4. listopadu, kde Amelii doprovodí i producent dné a DJ St. Jakob.

 

Napsal Filip něco kloudného během distančních zoom sessions, nebo se stěží připojil na poradu? Je Aleš alergický víc na včely, nebo na Filipa? Budeme v roce 2034 lovit po Praze pštrosy? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.