Slávisté si věří i na vyšší příčky, klíčem je týmový duch

26. září 2016

Fotbalisté Slavie se po osmi letech znovu dočkali v lize vítězství na Spartě. Zatímco letenského trenéra Zdeňka Ščasného stála další bodová ztráta místo, jeho kamarád a bývalý kolega ze Slavie Jaroslav Šilhavý se může radovat. Slavia předčila Spartu nejen výsledkově 2:0, ale také herně a vzhlíží ke špičce tabulky.

„Tabulku nesledujeme, ale chceme vyhrávat každý zápas. Je to jediná cesta a doufám, že čelo tabulky budeme dostávat co nejvíc pod tlak,“ přál by si mladý záložník Antonín Barák, aby po letech Slavia znovu v lize konkurovala dlouhodobě týmům ze špičky tabulky.

Teď se červenobílí pomalu blíží mezi nejlepší. Na čtvrtou Spartu po vítězství v derby ztrácí pouhé tři body. Ty navíc mohou získat v dohrávce s Brnem. Zápas na jihu Moravy totiž v původním termínu odložil hustý déšť.

„Je to sice hezké, ale pořád je to konec začátku sezony. Takovéhle výkony musíme podávat pořád a celou sezonu. Už jednou jsem tu zažil, že jsme po pár zápasech byli první a po chvíli to spadlo,“ varuje Jaromír Zmrhal před nadměrným optimismem po sedmi odehraných zápasech.

Situace ve Slavii je teď ale přeci jen jiná než v sezonách nejistoty. Klub má finanční zázemí a široký kádr. A teď také trenéra Jaroslava Šilhavého s jeho klidnou a optimistickou povahu.

„Působí to dobře. Trenér se na každého snaží vyvinout příjemný tlak, který vás vyhecuje k tomu nejlepšímu výkonu,“ potvrzuje pozitivní roli nového slávistického trenéra Jaromír Zmrhal.

Čtěte také

Kouč Šilhavý má už dost zkušeností s vedením týmů, které se pohybovaly mezi nejlepšími. Třeba s Libercem se radoval v roce 2012 z mistrovského titulu, i když o něj měli tehdy podle papírových předpokladů bojovat jiní.

Se Slavií zatím jednou remizoval a dvakrát vyhrál, a hlavně při triumfu na Spartě byl spokojený s tím, co hráči předvedli.

„Sílu jsme ukázali, když jsme neproměnili penaltu. Mohlo nás to oslabit, nicméně jsme šli za vítězstvím pořád dál a vyplatilo se nám to. Pořád skloňuju týmový výkon, od toho se chceme odrazit,“ spoléhá trenér Jaroslav Šilhavý - stejně jako při všech svých angažmá - na soudržnost celého kádru. A jak to zatím vypadá, začalo se mu to dařit i ve Slavii.

autoři: mva , vman
Spustit audio