Slavný italský Juventus hledá talenty i v Líbeznicích. Pořádá tam fotbalový kemp pro kluky z celého Česka

1. srpen 2019 08:09

V Česku se každoročně koná řada fotbalových kempů pro mladé fotbalisty. Jeden takový, který právě probíhá v Líbeznicích u Prahy, se ale od těch ostatních výrazně liší. Na jeho organizaci a především na tréninku samotných dětí se totiž podílejí trenéři italského Juventusu.

„Naučil jsem se kličky, střelbu, nové fintičky, poznal jsem se s trenérama,“ vyjmenoval pro Radiožurnál malý fotbalista André. „Není to tady špatné, líbí se mi tady. Juventus je můj nejoblíbenější tým na světě,“ doplnil další z účastníků kempu Matěj.

Ani ne desetiletí fotbalisté si společně s dalšími sedmdesáti mladými kluky z celého Česka tréninky pod vedením odborníků z Juventusu užívají. Děti absolvují fotbalový kemp ve středočeských Líbeznicích formou příměstského tábora, když na noc jezdí domů. Přes den se ale na hřišti rozhodně nenudí.

„Děti trénují čtyřikrát denně devadesát minut. Je to opravdu nápor, protože v klubu jsou zvyklé trénovat dvakrát nebo třikrát týdně. Dopoledne mají jednu tréninkovou jednotku s italskými trenéry, které tlumočí čeští trenéři,“ popsal ředitel kempu Tomáš Klečka.

Na to, aby všechny tréninky byly vedené přesně podle metodiky italského velkoklubu, dohlíží přímo na hřišti hlavní trenér mládežnické akademie Juventusu Nicoló Sarti.

„Naší filozofií je dát možnost co nejvíce dětem obléct si černobílý dres Juventusu, protože ne každý může být v Itálii. Tady v Česku jsme díky Pavlu Nedvědovi, který je viceprezidentem Juventusu. I díky tomu věřím, že bychom tu podobné kempy mohli pořádat každý rok,“ vysvětlil šéftrenér turínské fotbalové mládeže s tím, že by bylo opravdu velké štěstí, kdyby někdo z dětí trénujících v těchto dnech v Líbeznicích v dospělosti oblékl dres Juventusu i v soutěžním zápase.

„Nemáme ambice, aby nám tyto kempy primárně vyhledávaly talenty. Ale pokud nám někdo padne do oka, tak ho našim skautům samozřejmě doporučíme. Vždy ovšem respektujeme pravidla FIFA ohledně přestupů mladých hráčů,“ dodal Sarti.

Čistě teoreticky tak můžete až do pátku vidět nedaleko Prahy možné nástupce Pavla Nedvěda nebo Cristiana Ronalda.

Spustit audio