Slíbili mi, že budu jako Anthony Hopkins, směje se Miroslav Hanuš. Ve Stínech v mlze ztvárnil pedofilního vraha

16. březen 2022

Dobrých zpráv je v poslední době stále méně. Herec a režisér Miroslav Hanuš, kterého dobře znají divadelní i televizní fandové, se s tím podle svých slov vypořádává jednoduše – zprávy poslouchá pouze jednou denně. V rozhovoru s Petrem Králem kromě toho dodává: „Jsem optimista. Věřím, že kreténů je na světě míň než hodných lidí. Problém je, že kreténi jsou hodně vidět.“ Petr Král se ho ptal i na to, jak vnímá svoji roli pedofilního vraha ve Stínech v mlze.

Zaznamenal jsem historky, že když přišly Případy 1. oddělení, tak vás policisté při kontrolách nadšeně zdravili. Jak se to změnilo, když jste ve Stínech v mlze přešel na druhou stranu barikády? Jde tam z vás strach…

Režisér Špaček mi zavolal a ptal se, zda bych si zahrál pedofila. Říkal jsem, že do pedofila se mi úplně nechce, nějakého normálnějšího vraha ale dát můžeme. A on na to: Byl bys takový Anthony Hopkins (smích). Udělal jsem si tedy „zlé vlasy“ a šel do toho. Mimochodem, předevčírem ke mně přistoupila dáma na ulici, řekla, že se mě bojí, a zase šla dál.

Vaše role ve Stínech v mlze je svým způsobem minimalistická. Moc toho nenamluvíte, ale svým výrazem řeknete všechno. Je to těžší než hrát se slovy?

Nesmíte se bát kamery. Často jde o záběry z dálky, které se teprve poté zaostří, má postava neustále něco chystá a vše koncentruje na pomstu. Kamera vám občas vleze až do obličeje, já ji mám ale rád, a když v sobě vyhrabete zamrzlou, koncentrovanou zlobu, tak to vyleze. Každý má představu, jak vypadá takový člověk, a herec by to měl umět zvárnit.

Miroslav Hanuš v seriálu Stíny ve tmě

Když jsem ale jednou točil celý den sám, byl jsem tak koncentrovaný, že jsem z toho byl fakt unavený. Dnes se točí 12hodinové směny a být tak dlouho v koncentraci, to je těžké. V takovém množství je to trochu únavné.

Co nejhoršího zažil na divadle? Jak se připravuje na dnešní divadelní premiéru hry Beckham? A zažívá ještě trému? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.