Sliboval roční pauzu od své „mediální osobnosti“. Tomáš Klus je zpět. Se dvěma dětmi a třemi křížky na krku

18. srpen 2016

Před rokem v rozhovoru pro Dvojku oznámil, že se na rok odmlčí, aby napsal knihu, hrál na kytaru a odpočinul si od své „mediální osobnosti“. Co všechno se mu podařilo stihnout?

V psaní moc nepokročil. I když… „Mám 150 dvacetistránkových začátků. Existuje možnost, že bych z toho se svojí psací vytrvalostí mohl udělat povídkovou knihu. Ale nejsem přívržencem povídkových knih, mě baví do příběhu zaplout. Takže to nebude moje cesta.“ S kytarou je to trochu lepší.

Nový vesmír tvorby

Po vzoru Jiřího Kučerovského si totiž pořídil množství „krabiček“ ke kytaře. „Úplně jsem na tom ulít. Poskytuje to nový vesmír tvorby. A proces tvorby, ať už v tvorbě nebo v životě, je to, co mě na životě baví úplně nejvíc. Baví mě někam směřovat a tančit s múzami.“ Chystá teď turné Recyklus.

Nové turné

Dal fanouškům možnost hlasovat, které písničky mají zaznít. O dalších rozhodne kapela. Během šňůry by rád rozvířil téma zhoršujících se životních podmínek. „Nechci ale pobíhat nahej po stadionech a mít na sobě logo: Třiďte, nebo zemřete! Chci nabídnout možnosti alternativních fungování věcí a vlastního příkladu.“

Muž Klus

Během roční pauzy se mu narodil syn Alfréd. Sám Klus letos v květnu oslavil 30. narozeniny a stal se prý oficiálně mužem. „Protože jsem manžel a otec. Do té doby jsem byl pro sebe a pořád jsem hledal nějaký ten vyšší smysl.“ A jak se cítí jako muž? „Nikdy v životě jsem se sám v sobě necítil tak pevný,“ říká s pevným přesvědčením.

Tomáš Klus a Eva Kličková
autoři: Eva Kličková , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.