Sloní rodince se daří

8. červen 2020

Hrají si spolu, nedají bez sebe ani ránu, motají se mámám pod nohy. Sloní slečny jsou nerozlučnými kamarádkami a je velmi těžké spatřit je odděleně. Za těch pár týdnů života v zoo si podmanily všechny chovatele a právem za nimi chodí všichni návštěvníci.

Do venkovní expozice se vydávají za hezkého počasí každý den po jedenácté hodině spolu se samicemi Tamarou a Janitou. Starší mládě, které porodila samice Tamara 27. března, má už přes 140 kg, mladší samička, jejíž matkou je slonice Janita, se co do výšky a váhy své nevlastní sestře téměř vyrovnala.

Obě jsou zvídavé a do venkovního výběhu vyrážejí i se staršími slonicemi Gulab a Shanti – už se měli setkat i se společným otcem Ankhorem a s mladými samečky Rudim a Maxem, ale toto setkání se zatím neuskutečnilo. Tak snad na něj dojde co nejdříve.

Ředitel Zoo Praha označil narození sloních slečen za „Pražský zázrak" – s narážkou na fakt, že jde o dvě krátce po sobě narozené samičky, které v Praze zůstanou a jednou v pražské zoo položí základ vzniku nové rodinné skupiny.

Sloní samičky zatím nemají jména. Koronavirus naplánované křtiny malinko oddálil, ale v zoo už vše připravují a ještě do konce června proběhnou. Jména budou ze sinhálštiny, a ti nejbližší už je znají. Nesmíme je ale prozradit, tak se nechte překvapit. Termín křtu Vám včas oznámíme, abyste se mohli přijít i Vy podívat.

Pokud byste chtěli mít sloní slečny doma, není to problém. V novém vydání časopisu Trojský koník nalezne velký plakát.

autor: KZ | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio