Sloupek Františka Kuny: Csaplár fälla aneb nejhorší je vést 2:0

28. květen 2021

Nebojte, nezbláznil jsem se. Jen jsem vás chtěl titulkem trochu nalákat. Fälla znamená ve švédštině slovo past a poučka českého fotbalového trenéra o tom, že nejhorší je vést v zápase 2:0, se dá dost dobře aplikovat na utkání hokejové reprezentace na mistrovství světa. Češi otočili zápas proti Seveřanům, vyhráli 4:2, ale zatím není důvod k instalaci velkoplošné obrazovky na Staroměstské náměstí.

Jasně, kvůli koronaviru by asi nebylo možné vítat mistry světa v centru Prahy desetitisícovým davem. Hokejový fanoušek ale trochu pookřál. A pokud najdete u silnice ve škarpě české vlaječky ze zrcátek u auta, není se čemu divit.

Čtěte také

Ani ti nejzarytější fanoušci asi nedoufali, že po dvou třetinách a průběžném výsledku 0:2 Češi zápas otočí. K tomu ten nijaký Pešán, který sice trénuje reprezentaci v jednom z národních sportů, ale nevyplazuje jazyk a dokonce na sobě ani netrhá sako jako Petr Čepek ve filmu Trhák.

Šance na čtvrtfinále stále žije

Nic dobrého nečekalo hokejovou reprezentaci a její příznivce před zápasem se Švédy. Řešilo se totiž to, kdo z dvou hokejových velmocí bude mít dál smysluplnou šanci na postup do čtvrtfinále mistrovství světa.

Ano, čtete dobře. Sportovní fanoušek, kterého byste uspali třeba v roce 2019 a vzbudili teď, by se možná víc divil neschopnosti českých a švédských hokejistů v klidu si zajistit postup do play off světového šampionátu, než tomu, že na stadionu nejsou fanoušci a přes ústa si pro koupi rohlíků musíte nasadit jakousi bílou látku, jejíž šňůrky tahají za ušima a na které je napsané třeba KN95.

Hokejová reprezentace zvládla veledůležitý zápas, který vůbec takový nemusel být. Naštěstí v české šatně ví, že stále není vyhráno. Skromná hodnocení obratu a výhry, třeba od kapitána Kováře, zněla daleko uspokojivěji, než jiná vyjádření o tom, jak dva body proti Bělorusku byly super. Nebyly.

Šampionát je netradiční i pro novináře

Když mám na hlavě během zápasu sluchátka a říkám v přímém přenosu oslavnou informaci o tom, že Češi porazili Švédy a tím si udrželi šanci na postup do čtvrtfinále mistrovství světa, je mi to až nepříjemné.

Čtěte také

A popravdě jsem si ani raději nechtěl představovat, co bychom tu s kolegy Petrem Kadeřábkem a Davidem Procházkou poslední týden šampionátu dělali. Naštěstí se národní tým v tabulce skupiny A dostal před Velkou Británii a hokejový svět je z českého pohledu o trochu víc v klidu. Bylo by nemilé nevidět národní tým ve čtvrtfinále.

Kdyby nejhůř bylo, kolega komentátor Petr Kadeřábek před lety pořídil takový malý pingpongový stůl. Vozíme ho s sebou od šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem v roce 2017. Navíc jsme tu tři reportéři a v úvahu připadá i obíhačka. Třetí pálka bude kuchyňské prkénko a můžeme tu blbnout, když už český tým nebude v turnaji ještě před startem play off.

Jasně, jsme novináři, nestranní. Ale pořád budu radši stříhat reportáže do noci, než koukat na Petra, nebo Davida, jak si přirazí pingpongový stůl ke zdi a hrají sami se sebou jako Forrest Gump. Ano, tenhle šampionát je tak netradiční, že i tohle se na našem ubytování stalo. Nejednou. A víte, co bych fakt nechtěl? Vést nad sebou 2:0!

Autorem textu je redaktor stanice Radiožurnál Sport František Kuna, který je momentálně v lotyšské Rize a komentuje pro vás živé přenosy českého národního týmu.
 

Spustit audio

Související

Sledujte nás