Slováci staví dešťové zahrady. Naším receptem na sucho jsou mikroprojekty, říká ministr Budaj

I na Slovensku se potýkají s čím dál větším suchem. Stát tam upřednostňuje drobnější projekty, které nejsou tak invazivní jako velké vodní nádrže.

Jedním z projektů na zadržení vody v krajině, kterým Slovensko bojuje proti suchu, jsou dešťové zahrady. V obci Cífer mají hned dvě. V jedné se zadržuje přebytková voda ze střechy obecního úřadu a v druhé ze střechy místní školy.

Katarína Bacigálová

„Napadlo nás využít plochu střechy, která je poměrně velká, a vodu následně použít na závlahu zeleně okolo budovy úřadu,“ vysvětluje architektka Katarína Bacigálová.

Aby se dešťová voda zúročila beze zbytku, nechali v Cíferu umístit pod plochu parkoviště zásobníky s čerpadly. Dešťové zahrady pak pojímají přebytkovou vodu z těchto zásobníků. „Slouží jako přepad přebytečné vody z nádrží a zároveň je to zajímavý estetický prvek v obci,“ dodává architektka.

Přednost mají menší projekty

„Naším receptem jsou mikroprojekty, ne velká vodní díla. Obce nemají peníze nazbyt, takže často jsou určující granty, které vyhlašuje ministerstvo nebo jiné instituce. Jsem rád, že zájem je velký,“ shrnuje slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj.

„Zkušenosti s velkými nádržemi nás naučily, že samy o sobě jsou velkým zásahem do celých hydrologických poměrů,“ uzavírá s tím, že v dlouhodobém horizontu jsou někdy důsledky těchto staveb nepříznivé.

Všechna Vědecká dobrodružství najdete zde.

Spustit audio