Slováci touží po klidu. Nakročeno mají, ale čeká je ještě dlouhá cesta, říká zpravodajka ČRo Pavlína Nečásková

13. srpen 2021

Slovensko má za sebou nelehké období. To, že prošlo historickým milníkem, potvrzuje i bývalá zpravodajka ČRo na Slovensku Pavlína Nečásková. Jak se Slovensko za posledních pět let změnilo? Kam se posunulo po nešťastném únoru 2018, kdy byl zavražděn novinář Ján Kuciak a Martina Kušnírová? Jak zvládlo pandemii? A po čem Slováci nyní nejvíce touží?

Já vždycky říkám, že jsem se vrátila z jiné země, než do jaké jsem před pěti lety odjížděla. První rok mé mise byl klidnější. Po nájemné vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové ale Slovensko ve zpravodajském hodnocení velmi vzrostlo, říká v pořadu Jak to vidí... Pavlína Nečásková.

Zřejmě jsem tedy zažila historický milník. Země prochází obrovskou proměnou. Tamní lidé si uvědomili, že potřebují, aby se poměry v zemi změnily. Zatím ale přesně nevědí, jak by ta změna měla vypadat, kde mají zakotvit. Čeká je tedy ještě velmi neklidné období.

Přijde stabilita?

Změny nenastaly jen na politickém poli, ale dotkly se i policie a soudního systému. Slováci řeší najednou mnoho komplikovaných kauz. Čeká je řada velmi obtížných soudních procesů. Situace je velmi vyhrocená a systém je teď velmi nekompromisní. Do vazby jde téměř každý, kdo se objeví v nějaké pochybné e-mailové komunikaci.

Podle Pavlíny Nečáskové je současná slovenská vláda velmi nezkušená. Kromě zmíněných korupčních kauz samozřejmě musí řešit i pandemickou situaci. V první řadě musí vláda zemi stabilizovat a zajistit, aby nedošlo k žádné další pandemické vlně.

Očkování je bohužel podle mého názoru velký průšvih. Slovenské vládě se nepodařilo přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat. Převládly dezinformace a nedůvěra ve vládní opatření. Očkování nepodporuje ani slovenská opozice. Což je unikát. Nevidíme to u nás ani v Maďarsku či Rakousku.

Klid Zuzany Čaputové

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala občany, aby se nechali očkovat

Stabilitu Slováci stále vidí u své prezidentky. Očekávání, která voliči do Zuzany Čaputové vložili, se naplnila, byť bylo její vítězství překvapivé. Ona je jediná, která si stále drží stejnou pozici a která vnáší klid do společnosti. Snaží se příliš nezasahovat do politického dění. A dá se říci, že ještě ani jednou nebyl zaznamenán žádný její přešlap.

Jaká je tedy vize obyvatel Slovenska po prožitém politickém i pandemickém chaosu? Dění bylo obrovsky bouřlivé, kauz bylo mnoho. Není tedy divu, že Slováci ze všeho nejvíc touží po klidu. Nakročeno ke spokojenosti mají. Ke stabilitě ale ještě povede dlouhá cesta, i vzhledem k tomu, že současná vláda má historicky nejnižší podporu a neustále jsou ve vzduchu předčasné volby, uzavírá Pavlína Nečásková.

Další témata rozhovoru: vývoj slovenské politiky; nálady ve slovenské společnosti; vztah Slovenska k České republice; postavení V4 v Evropě.

Spustit audio

Související