Slovenské duo Waterbased má obsesi Thomem Yorkem i labelem Sing Sing Soundsystem

19. květen 2022
Tip

V Praze usazené slovenské dreampopové duo Waterbased v čele s Júlií Mihalyiovou na letošek připravuje debutové album a svůj zasněný i temný pop představili živě v našem proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session. Které skladby a desky doporučují Júlia a Ľubo k poslechu? „Ten první je album Anima od Thoma Yorka, které mi právě představil L’ubo a který byl mojí velkou inspiraci při tvoření některých skladeb,“ říká zpěvačka Júlia Mihalyiová.

Júlia dále zmiňuje dánskou elektronickou hudebnici Jenny Rossander aka Lydmor. „Je to elektronika, pop, je to strašně cool, celou show si dělá sama a je to fakt brutál,“ říká Mihalyiová k desce I Told You I’d Tell Them Our Story, která byla inspirovaná cestováním po Asii. Druhá polovina Waterbased – kytarista Ľubo Krajňák si oblíbil releasy pražského labelu Sing Sing Soundsystem.

„Velmi mě baví v tom objevovat volnější projev na české scéně. Je tam třeba kapela Dým, kterou jsem ještě neviděl, ale jsou tajemní. Pro mě tím pádem zajímaví,“ vysvětluje Ľubo Krajňák své očarování labelem Sing Sing Soundsystem. S druhým hudebním doporučením navazuje na Júliinu obsesi Thomem Yorkem. „Teď jsem často poslouchal The Smile, nedalo se tomu vyhnout. Baví mě to,“ říká Krajňák.

Která hudební jména patří mezi největší srdcovky slovenského dua Waterbased? Poslechněte si celý hudební tip!

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.