Slovensko je na Pohodě

17. červenec 2001

Pro pohodu na Pohodu se jezdí už pět let. S tím rozdílem, že zatímco první ročník tohoto hudebního festivalu si užilo asi 2000 tisíce "pohodářů", na loňské Pohodě jich každý den bylo 20 000 tisíc. Letos vystoupí v Trenčíně na 6 scénách více než 400 hudebníků a umělců z 19 zemí, přičemž nebude chybět ani domovská kapela hlavního organizátora festivalu Michala Kaščáka - Neuropa.

Na první hudební festival Pohoda, kterému dali organizátoři přívlastek "Královská", se do Trenčína v červnu 1997 sjelo několik kapel (z Česka, Slovenska a Ruska)- jejich výčet ale nezabral více než jeden řádek- a vše se odehrálo na jedné scéně. Na Dobre zvolené Pohodě o rok později o něco narostl počet účinkujících i návštěvníků a přibyla taneční scéna. I v dalších dvou letech se festival - a to dost markantně - rozrůstal (přibylo taky doprovodných akcí-sportovních, filmových, literárních), a co se bude dít dál, uvidíme a uslyšíme v Trenčíně v pátek (20.7.) a v sobotu (21.7.) na letošní Topvar Pohodě.

"Cílem festivalu Topvar Pohoda 2001 je jednoduše pravá letní pohoda. Chtěli jsme udělat přehlídku toho nejzajímavějšího (i když ne vždy úplně známého), co se na naší hudební scéně událo za poslední rok, ale samozřejmě dáme prostor i zajímavé muzice z okolních zemí. Taky jsme přidali nějaké kapely z komerčního světa," říká hlavní organizátor festivalu Michal Kaščák.

Kromě hlavního pódia budou letos účinkující vystupovat na dvou rockových a třech tanečních scénách. Hlavními taháky festivalu budou Fun Lovin' Criminals, DJ-ský set trip-hopovo ambientního birminghamského dua Bentley Rhythm Ace, londýnský producent a mistr britského reaggae a dubu Mad Professor (spolupracoval např. se Sade, kapelami Jamiroquai či Massive Attack) a taky ruský miláček Pohody-skupina Auktyon. Z Česka dorazí např. Buty, Tata Bojs, Šum svistu a Here. Výjimečné bude vystoupení legendy české alternativy- dnes již neexistující skupiny Dunaj, ve které zpěváka Jiřího Kolšovského nahradí Václav Bartoš (ex Pluto, Fru fru). Domácí scénu budou reprezentovat např. Neuropa, Free Faces, Hex, Polemic, Vidiek a Zóna A, ale vystoupí i spousta méně známých nebo úplně nových tváří slovenské hudební scény. DJs ze Slovenska i ze zahraničí budou hrát v Trenčíně nonstop téměř celé dva dny.

Hlavní hvězdou letošního festivalu budou po loňských Bomfunk MC' s newyorští pohodáři Fun Lovin' Criminals, kteří se na Slovensku zastaví v rámci turné k novému albu Loco. Sedmnáctičlenný tým této kapely nemá podle jednoho z organizátorů Pohody Pavla Murína -až na pár výjimek- zvláštní požadavky: požaduje jenom pokles zvuku v různých částech areálu v době jejich vystoupení, aby si Fun Lovin' Criminals mohli vychutnat všichni příznivci dobré hudby bez ohledu na to, jak daleko od pódia budou stát. A kromě toho např. chtějí konzumovat veškeré jídlo stříbrnými příbory.

Exkluzívním hostem Pohody bude jeden z tvůrců České sody Petr Čtvrtníček. Přesná náplň jeho účasti je zatím nejasná, ale určitě to bude stát za to. Z doprovodných akcí může být lákadlem noční filmový maratón, během něhož budou představeny filmy z archívu Asociace filmových klubů a zahraniční filmy, které se do běžné distribuce většinou nedostanou. Chybět nebudou alternatívní sporty (bungee jumping, motokáry) s hlavní cenou pro vylosované návštěvníky, kterou bude tradičně tandemový seskok z letadla.

Po mnohých nevydařených pokusech zorganizovat na Slovensku hudební festival se vším, co k němu patří, se dá určitě tvrdit, že Pohodě se to daří. Ve srovnání s českou festivalovou scénou je to akce výjimečná - co do počtu vystupujících, návštěvníků i co do množství tamních konkurujících akcí. Doufejme, že i letos to tam bude v pohodě.

Spustit audio