Sluňákov se na den proměnil v pravěkou vesnici. Kapli v Leštině zasvětí svatému Václavovi

26. září 2018
Kraj na dlani

Navštívíme hasiče v Nových Dvorech a myslivce v Příkazech. V Uhelné se zeptáme, jak se žije v tamním domově pro seniory, a vypravíme se i na Sluňákov.

Hasičská zbrojnice v Nových Dvorech, místní části Lipníku nad Bečvou, stojí na začátku vesnice a už pár týdnů ji po stranách obklopuje lešení. Už brzy bude mít budova novou fasádu. Jana Zemková zastihla dobrovolné hasiče, zástupce jediného spolku v obci, při úklidu a údržbě techniky.

Celoroční péče o zvěř a přírodu v okolí obce, právě to má na starost Myslivecké sdružení Příkazy, které má 26 členů a dva takzvané čekatele. S Vladimírem Blumou, jedním z tamních myslivců, si povídala Petra Ševců.

Jednoposchoďová udržovaná stavba s krásnou předzahrádkou a velkou zahradou, to je Dům pro seniory v Uhelné na Javornicku. Všechny bytové jednotky jsou vybaveny kompletním sociálním zařízením a kuchyňskou linkou včetně elektrospotřebičů. K dispozici obyvatelé mají společenskou místnost, prádelnu a sušárnu. „Tady na vesnici máme klid a pohodičku,“ říká jedna z obyvatelek. Do Uhelné se vydala Dita Vojnarová.

Kapli svatého Václava v Leštině na Šumpersku nemine nikdo, kdo projíždí centrem obce. Společně s budovou školy a obecního úřadu patří k dominantám obce. Kupodivu však tato kaple nebyla vždy zasvěcena českému národnímu patronu. Jaká je její historie, prozradil Miroslavu Kobzovi správce Jan Kleibl. Zajímal se i to, jak se zdejší farníci připravují na oslavy patronicia svatého Václava.

Jak se vyrábějí nástroje z pazourků nebo jak se v pravěku tavil bronz a železo, zjistili návštěvníci Dne malých archeologů na Sluňákově u Horky nad Moravou. Zúčastnil se ho i redaktor Aleš Spurný.

autoři: Jana Zemková , Dita Vojnarová , Petra Ševců , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Pavel Juráš , mid
Spustit audio