Sluneční domek v areálu Hvězdárny Úpice na Trutnovsku se mění na pozorovací astronomické centrum

2. červen 2023 08:10

Hvězdárna v podkrkonošské Úpici vylepšuje služby pro návštěvníky. Sluneční domek se mění na pozorovací astronomické centrum. Návštěvníci tak budou moci nově radiově pozorovat Slunce, sledovat případná zemětřesení, a také počasí. Dělníci dokončili poslední stavební práce a hned potom je vystřídali zaměstnanci hvězdárny. Do domku nanosili potřebnou techniku.

S Marcelem Bělíkem, ředitelem úpické hvězdárny, stojíme před Slunečním domkem. Když jsem tu byl naposledy, tak jsem si této budovy prakticky nevšiml. „Tak nebyla to úplná ruina, spíše byl objekt zarostlý místní vegetací. Tak trošičku jsme ji schovávali.“

Čtěte také

Teď už je to krásný a opravený domek. Jdeme se podívat dovnitř, pracovníci hvězdárny tam momentálně instalují potřebnou techniku. „Počítač už je připravený, teď tam musíš připojit měřák, říká Petr Ulrich.

Stojíme u školních lavic, na kterých leží hromada věcí. Část jsou počítače, něco monitory. „Některé počítače slouží k měření sluneční aktivity pomocí radiového měření, další fungují pouze pro měření počasí. Tam je i seismika, je toho tady spousta.

„Pojďte se podívat, tady to právě zaznamenalo sluneční erupci. Je vidět nárůst té křivky," říká Radek, pracovník hvězdárny, a ukazuje údaje na jednom z monitorů. „Slunce je nyní hodně aktivní, ale obavy mít nemusíte. Je to běžná aktivita.

Čtěte také

Kolegové Marcela Bělíka jsou v plné práci, ale zatím to v domku vypadá jako ve skladišti. „Místnost je ještě holá, jsou tu opravdu pouze lavice s přístroji. V této chvíli se vyrábí nábytek na míru. A na něm bude úplně nová IT zobrazovací technika, kde všechny tyto naše přístroje umístíme tak, aby byly návštěvnicky přívětivé a funkční.

Přestože se sluneční domek veřejnosti otevře možná až na podzim, areál úpické hvězdárny je stále veřejnosti přístupný. A to včetně kopule, tedy hlavního centra, kam lidé míří, aby mohli pozorovat planety a hvězdy.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena před 60 lety, 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Spustit audio

Související