'Šmejdy' z Prahy prověřuje policie. S identifikací jí pomáhají podvedení senioři

13. duben 2017

Kriminální policie v Ostravě se zaměřila na takzvané šmejdy, přesněji společnost Bio Natural Medical. Její prodejní praktiky Radiožurnál dlouhodobě sleduje. Společnost v pražských Holešovicích nabízela seniorům údajně ozdravné zboží za desítky tisíc korun. Výjimkou nebyl ani odběr krve spotřebitelů na předváděcích akcích, aby firma deklarovala podle ní zázračné účinky jednoho z přístrojů, které prodávala. Podvedení senioři teď chodí na policii a identifikují prodejce BNM. Majetek firmy pak prověřuje exekutorská komora.

Pětaosmdesátiletá Marie Palečková si na předváděcí akci společnosti BNM v září roku 2015 koupila hned tři produkty, které jí měly vylepšit zdraví. Mezi nimi byl třeba masážní přístroj na nohy. Za zboží zaplatila 40 tisíc korun. Když si ale nákup rozmyslela, neměla zboží komu vrátit a firma s ní, stejně jako s desítkami dalších seniorů, nekomunikovala.

„Pokusila jsem se mnohokrát. Posílala jsem e-maily, telefonovala jsem, byla jsem tam osobně, ale s nikým jsem nemluvila. Protože si to zařídili tak, že už vlastně žádné námitky nepřijímali. Byla jsem absolutně neúspěšná. Mám to zboží doma, naprosto jsem ho vůbec nepoužívala, mám ho připravené.“

Marii Palečkovou si tak pozvala policie a předložila jí několik fotek s portréty. Poznat na nich měla prodejce společnosti Bio Natural Medical.

„Ukazovali mi fotografie těch přednášejících nebo prostě těch pracovníků BNM. Já jsem ale bohužel nikoho nepoznala. Řekli, že je to v řízení, převzala to Ostrava do svých rukou, protože je to přestupek a možná i trestný čin,“ říká Palečková.

Čtěte také

Fotky s portréty možných prodejců BNM si byla na pražské policii prohlédnout i další seniorka, Eva Bartáková. Z prodejní akce společnosti si odnesla zdravotní matraci za 20 tisíc korun, kterou policie také zkoumá.

„Na sto procent jsem poznala slečnu z recepce. Slečnu Ladu. To vím, protože jsme se několikrát sešly, když jsem vracela tu matraci, no vracela, chtěla vrátit, nevzali ji zpátky a peníze mi taky nedali. A tak na 60 procent jsem tam poznala asi čtyři muže. Jednoho snad, který mě odvážel domů,“ popisuje Bartáková.

Smlouvy s podpisedm seniorů neplatí

Seniory proti společnosti BNM zastupuje právník Viktor Rossmann. Ten loni pro své klienty vybojoval i přelomový rozsudek u soudu, podle kterého jsou smlouvy s firmou podepsané seniory neplatné. Vyšetřování kriminální policií je podle něj další logický krok v případu.

„Z našeho pohledu je to velmi dobrá zpráva, neboť to znamená, že se kriminalisté zajímají o případ jako takový,“ říká Rossmann.

Jenže společnost Bio Natural Medical, která sídlila v pražských Holešovicích, se odstěhovala a prodejní akce už nedělá. Aby bylo možné peníze pro seniory získat, prověřuje ji i exekutorská komora, potvrdila její mluvčí Kateřina Zoubková:

Čtěte také

„Podle informací Exekutorské komory je proti společnosti vedeno šest exekucí, tyto exekuce jsou relativně čerstvé, nejstarší je z listopadu 2016. Z provedených lustrací vyplývá, že se jedná o takzvanou mrtvou společnost, která nemá žádný nemovitý majetek ani žádné účty.“

Opakované pokuty

Právník Viktor Rossmann ale dodává, že senioři nemusí mít strach, že o své peníze přijdou: „V tomhle případě to není žádná překážka, protože účty a majetek jsou majetkem společnosti. Pakliže budou definovány ty konkrétní osoby, bude se exekutor zajímat o majetek těchto konkrétních osob.“

Identifikovaní prodejci by pak museli vrátit peníze za zboží seniorům ze svého. Společnost Bio Natural Medical pořádala až 10 předváděcích akcí týdně přímo ve svém sídle, na každé z nich bylo až patnáct seniorů.

Opakovaně ji pokutovala Česká obchodní inspekce, živnostenský úřad nebo třeba Státní ústav pro kontrolu léčiv. Společnost s Radiožurnálem dlouhodobě nekomunikuje.

autor: bkl
Spustit audio