Smejkal: Žádná studie nepotvrdila, že vysoká hladina protilátek má vliv na nežádoucí účinky po vakcíně

25. červen 2021

Ve službách, v kultuře či na cestách musejí lidé prokazovat bezinfekčnost negativním testem. Za neinfekční jsou pak považováni ti, kteří v posledních 180 dnech covid-19 prodělali, nebo naočkovaní. Znamená to, že se po 22 dnech od první dávky dvoudávkové vakcíny nemusí testovat, po jednodávkové vakcíně Johnson & Johnson stačí jen 14 dní. Jsou ale před covidem chráněni navždy? Odpovědi v seriálu Koronafokus hledala redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Po prodělání onemocnění je sice vysoká pravděpodobnost, že se člověk v dalších minimálně šesti měsících nenakazí, není to ale stoprocentní jistota. Epidemiologové zdůrazňují na to, že to opravdu není tak, že 180 dní by byl člověk před další nákazou chráněn a 181. den se riziko nákazy rapidně zvýšilo.

Taky ale existuje možnost, se člověk přes to všechno může koronavirem znovu nakazit. Vliv má průběh prodělaného onemocnění, celkový zdravotní stav, genetická výbava i to, do jaké míry se dokáže bránit imunitní systém.

Zjišťování protilátek?

V poslední době si lidé nechávali zjistit množství protilátek, teď už je to ale podle epidemiologů zbytečné, zejména v souvislosti s očkováním.

Jak nedávno ve vysílání Českého rozhlasu upozornil epidemiolog a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal, lidé by očkování neměli odkládat ani po prodělání covidu-19. 

Zjišťování protilátek už nemá smysl. Raději se nechte očkovat.
Petr Smejkal

„Mýtus, že když budete mít vysokou hladinu protilátek a půjdete na očkování, tak budete mít větší nežádoucí účinky. To nikdy žádné studie nepotvrdily. Čili – neodebírejme si protilátky, když to tak řeknu, a raději se běžte očkovat,“ nabádá Smejkal.  

Od pátku se navíc všichni, kteří už covid-19 prodělali, mohou registrovat k očkování ihned, až donedávna museli dodržovat 90denní odstup. Teď je očkování důležitější, a to kvůli nové variantě koronaviru.

Po první dávce onemocnělo 20 tisíc lidí

Stále pak platí, že se nakazit můžete i po očkování. Zatím se podle statistiků po první dávce nakazilo přes 20 tisíc lidí, ve většině případů to bylo do tří týdnů po vakcinaci. Na druhou stranu je dnes v Česku už plně naočkovaných 2,78 milionů lidí.

Čtěte také

Takže i když je účinnost všech schválených vakcín nad 70 procent, u vakcíny Pfizer/BioNtech a Moderny je to dokonce až 90 procent, riziko nákazy je i u nich. Vakcína proti covidu ale brání před těžkým průběhem onemocnění, platit by to mělo i u nových variant.

Podobně je to i s šířením covidu, protože prodělání onemocnění ani vakcína nezajistí, že by se virus na člověka nepřenesl tak, že by nemohl nakazit ostatní. I proto je důležité, aby ti, kteří jsou naočkovaní nebo v posledních 180 dnech onemocnění prodělali, dál dodržovali protiepidemická opatření.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související