Smekám klobouk před českými hokejisty. V Kanadě odehráli skvělý turnaj, chválí české juniory Martin Procházka

V pátek 6. ledna získali čeští hokejoví junioři stříbrnou medaili na mistrovství světa. Jejich úspěšné tažení rezonuje hokejovým světem, což probírají i Filip Šedivý s hokejovým expertem Radiožurnálu Sport Martinem Procházkou. V pořadu Čistá hra se zaměřili na týmový duch reprezentantů, ale také si promluvili s agentem nadějného hokejisty Eduarda Šalého. Co se děje ve Zlíně, který se trápí v Chance lize? Co přinese extraligový šlágr Pardubic se Spartou? Užijte si Čistou hru.

Martine, vrátíme se do pátečního rána, kdy čeští junioři prohráli finále mistrovství světa proti Kanadě. Jaký byl tvůj dojem z vystoupení svěřenců trenéra Radima Rulíka?

Tým splnil nad očekávání cíl, s kterým na turnaj odjížděl. Propukla ve mně znovu hrdost na český tým, protože kluci zase po dlouhé době spojili všechny fanoušky, nejen ty české. Od začátku turnaje hráli kluci výborný, atraktivní hokej. Působili na ledě dominantně, v základní skupině přehráli silné Švédy, i když pak prohráli v prodloužení. Dýchla na mě minulost a opravdu to byla skvělá práce celého týmu, podpořena trenérem a realizačním týmem. Jsem rád, že se to klukům tak povedlo.

Český výběr na šampionátu neprohrál jediné utkání v základní hrací době. Kolik chybělo k tomu, aby se v Česku po 22 letech znovu slavilo zlato?

Moc ne. Kdo koukal na vývoj finálového zápasu s Kanadou, tak viděl, že po slušně odehrané první třetině, začal v druhé třetině klukům trošku docházet dech. Ve třetí třetině ale udělali obrovský vývojový zvrat a dostali Kanadu pod obrovský tlak. Povedlo se jim vyrovnat a už dlouho jsme neviděli to, že se Kanada tolik bojí o výsledek. Byl tam jeden moment těsně před koncem třetí třetiny, kdy Češi mohli skórovat, nakonec to bohužel nedopadlo. Smekám klobouk před českými hokejisty, protože Kanada v posledních pěti minutách jen stála ve třetině, odpalovala puky a bránila výsledek.

Že byli čeští reprezentanti zklamaní krátce po prohraném utkání, je logické. Oni byli ale zklamaní i po příletu do Čech, protože prostě nepřijeli s titulem. Co to vypovídá o týmu, který nás reprezentoval v Halifaxu?

Ukazuje to, že tam fungoval skvělý tým a parta. Za každou cenu chtěli udělat zlato, myslím si, že si zatím nedokázali uvědomit, co dokázali. I když to neklaplo, a nebyli tam Rusové, kteří jsou v této kategorii vždy velmi silní, tak stříbro je fantastický úspěch. Kluci si to uvědomí v pozdější kariéře.

Čtěte také

Češi fungovali skvěle jako tým, ale k velkému úspěchu jsou potřeba i individuality. V brance Tomáš Suchánek, v obraně David Jiříček, Stanislav Svozil, David Špaček, v útoku Jiří Kulich, Matyáš Šapovaliv a další. Kdo tobě se líbil nejvíc z hlediska individuální stránky?

Většinu hráčů jsi už vyjmenoval. Brankář Suchánek byl jasnou jedničkou, v obraně nelze někoho vypíchnout, fungovali skvěle jako celek. Každý si uvědomil, že nebude hrát pro sebe, ale na tým. Z hráčů byl cítit skvělý týmový duch, hodně k tomu přispěl trenér Radim Rulík. Často se říká, že když se vytvoří pořádný tým, tak se dá porazit každý, tady to ale platilo stoprocentně.

To krásně prezentoval vyrovnávací gól Davida Jiříčka v poslední minutě semifinálového zápasu proti Švédsku. Po vstřelení gólu se neradoval jen na ledě, ale jel za celou střídačkou...

Přesně tak, byly tam obrovské emoce. Šlo o všechny góly v těch závěrečných důležitých zápasech. Vždy tam vzplály emoce. Nejen mezi hráči, ale i u realizačního týmu.

Jak už jsme zmínili, tak jednou z hlavních opor úspěšného týmu byl brankář Tomáš Suchánek. Jak je možné, že brankář All Star týmu neprošel draftem NHL?

To nevím. V Kanadě na turnaji mu hodně pomohl i trenér brankářů Ondra Pavelec. Pro Suchánka byl důležitý vstup do šampionátu, odchytal výborný zápas, získal sebevědomí a stal se oporou. Trenéři mu dávali důvěru a on toho využil naplno. Zaslouženě byl nejlepším brankářem mistrovství, nebojím se o to, že by nyní nebyl draftovaný. Bude podle mě hodně vysoko.

Čtěte také

Zároveň úspěch z mistrovství světa juniorů automaticky nezaručuje, že bude mít hráč hvězdou kariéru o které se bude mluvit po dvaceti letech, že?

Samozřejmě to není lístek do NHL. Úspěch je to krásný, povedl se krátkodobý turnaj, ale neznamená to, že budou všichni rázem v NHL. Důležité je, že kluci zjistili, že ve světové konkurenci můžou uspět. Když budou na sobě dál pracovat a vyhnou se jim zranění, tak se do slavné soutěže mohou podívat.

Budoucnost Eduarda Šalého

Jsme ve spojení s agentem hokejisty Eduarda Šalého Markem Vorlem. Pane Vorle, jaká bude nejbližší budoucnost sedmnáctiletého útočníka, který svými výkony zaujal na mistrovství světa juniorů?

Marek Vorel (MV): Eda dohraje sezonu v Kometě Brno. Myslím si, že když hraje českou dospělou extraligu, tak to pro jeho rozvoj není vůbec nic špatného. Navíc v jeho věku nabere víc zkušeností, nějaké ty prvky taktiky a zažije i vypjatější zápasy.

Nebojíte se toho, že by v současné nechvalné situaci Komety Brno, nedostával Eduard tolik prostoru na ledě?

MV: Bohužel taková je aktuální situace, Brno není v úplně nejlepším psychickém rozpoložení. Věřím, že se zvednou a i Eda tomu pomůže.

Eduard Šalé je velmi mladý hráč a pro potenciální angažmá v NHL by určitě potřeboval zesílit. Budete na tom v letní přípravě pracovat?

MV: Na tom se pracuje už teď. Eda je ten typ hráče, který dorůstá později. Myslím, že teď u něj nastane přirozený nárůst svalové hmoty, takže bych v tom do budoucna problém neviděl.

Před pár lety jste zastupoval i Martina Nečase, který se postupně prosadil do Caroliny. Inspirujete se jeho cestou?

MV: Trochu ano. Jsou to rozdílní hráči, ale kvalitou hodně podobní. Martin se po draftu vracel na jeden rok ještě do Komety. Bylo to v pozici, kdy Kometa hrála nahoře a vyhrála titul, což je daleko lepší situace než teď.

Eduard Šalé půjde na draft v létě. Jak moc už teď přemýšlíte o draftu?

MV: Do té doby, toho bude ještě dost. Hlavně v dubnu proběhne ve Švýcarsku mistrovství světa do 18 let.

Ve všech předpovědích je zařazován mezi elitní pětici. Jsou to místa, kde by jste ho také rád viděl?

MV: Je určitě plus, když jsou hráči na draftu tak vysoko. Těžko se dá předpovídat, jaký v draftu bude. Věřím, že to ale bude pěkné umístění.

Martine, je dobře, že momentálně Eduard Šalé zůstává v Kometě Brno?

Teď v rozjeté sezoně asi ano. Případná změna by pro něj nemusela být úplně ideální. Brno není v dobré pozici, paradoxně to je šance pro Edu, že bude od Libora Zábranského dostávat více prostoru.

Jaké to bude pro hráče se znovu vrátit to běžného hokejového režimu ve svých klubech?

Bude to úplně normální proces. Na mistrovství světa se moc těšili, udělali skvělou partu, turnaj jim vyšel krásně, tak se budou do týmů vracet určitě v pohodě. 

Posluchač Jirka: Byl výsledek české juniorky jenom záblesk nebo naopak znamená příslib lepších časů?

Je skvělé, že Češi na turnaji uspěli, zároveň jedna medaile neznamená, že se zacelí rezervy, které v jednotlivých mládežnických kategoriích máme. Nemůžeme se uchlácholit tím, že jsme přivezli stříbro, a od teď ho budeme vozit pořád. Plno mladých kluků, kteří odešli do juniorky do zahraničí, tak často tvrdí, že je tam daleko větší konkurence a že tam musí makat dvakrát tolik než tady. Nikdy tam nemají jistotu, že nastoupí do utkání, to se jim v Česku nestane. Musíme u nás vytvořit takovou konkurenci, aby kluci museli makat víc než doposud.

Posluchač Jirka: Je vhodné u takto mladých hráčů už začít s využíváním mentálních koučů?

V tomto ohledu nehodlám radit, zda by to mělo být od deseti nebo patnácti let. Je to hodně individuální záležitost. Jakmile se hráči dostanou do dorostenecké kategorie a objeví se v některých výběrech těch nejlepších, tak už stojí za to zvážit podporu mentálního koučinku. V dorostu nebo v začátcích v juniorech už by se mohlo začít.

V Chance lize se hrubě nedaří ještě nedávno extraligovému Zlínu, který včera na domácím ledě ostudně prohrál 0:4 se Slavií Praha. Generální manažer moravského celku Roman Hamrla na Twitterový účet napsal, že se za výkon omlouvá a nic horšího neviděl. Hráči podle něj přišli o 40 procent platu. Martine, je to vyjádření pouze výkřikem do tmy nebo jak to vnímáš?

Vnímám to tak, že Zlín má obrovské problémy v celé organizaci. Už před sezonou se dlouho nevědělo, kdo se stane majitelem, navíc Hamrla se stal vlastníkem až teď. Situace tam není vůbec dobrá, některé ikony Zlína se po sestupu z extraligy snažily zůstat, aby se ihned vrátily zpět. To vzhledem k tomu, že jsou až dvanáctí v tabulce, rozhodně nehrozí. V klubu je potřeba pročistit vzduch a začít od nuly. Co se týče financí, tak to je velký problém. To, že se hráčům sáhlo na peníze, tak nijak extra nepomůže. V kolektivním sportu jsou potrestáni všichni, to asi nebude mít úplně dobrý efekt.

Zažil jsi jako hráč někdy takový trest pro celý tým?

Jako hráč jsem to nezažil. Pamatuji si ale, že když se nám na Kladně nedařilo, tak pan Jágr starší přišel do kabiny a řekl, že jestli chceme, tak nás vezme ráno v šest hodin před Poldovku, kde uvidíme, jak lidé chodí do práce, a zda budeme tak pokračovat, tak že nám zařídí, aby jsme tam chodili také. Rozhodně ne na exkurzi. Myslím si, že to má možná lepší efekt než sahat na peníze. Hráči si uvědomí, že musí začít něco dělat.

Fungovalo by to s financemi třeba tak, že při sérii vítězství by hráči dostali přidáno?

Ono se v krizi hledají všemožné cesty. Pozitivní v tom směru, že pokud na to máme, tak přidáme peníze. Nejsem si ale jistý, že to přinese ten okamžitý efekt. Pomůže spíše třeba to, když se jeden hráč vyhodí, když dělá problémy. S financemi už jsou to ty krajní cesty.

Řešili jste v hokejové kabině, jaký kdo má plat?

Pokud to jeden druhému hráči neřekne, tak to nikdo neví. Většinou se o tom jen spekuluje. Musely by se veřejně otevřít všechny smlouvy, pak by to bylo nalajnované.

V českém hokeji se v minulosti jednalo, že by se začaly zveřejňovat platy hráčů. Někteří aktéři s tím souhlasili, jiní to nepovažovali za dobrý nápad. Na jakou stranu by ses přiklonil?

Myslím si, že u nás na to společnost není připravená. Ve fotbale v Anglii nebo v hokeji v zámořské NHL je to o něčem úplně jiném.

Finance ještě jednou z trochu jiné strany. Jaká je atmosféra v týmu, kde nechodí hráčům včas výplaty?

Samozřejmě to není příjemné. Mladí kluci, kteří nemusí živit rodinu, tak to třeba nějakým způsobem ještě překousnou, vydrží pár měsíců. Horší to je u hokejistů, kteří živí rodinu, splácejí určité částky a neobejdou se bez toho. Může se stát, že to na jeden, dva měsíce vypadne, ale je nutné to doplatit, aby všichni byli spokojení.

Martine, pojďme se podívat na dnešní program extraligových zápasů. Vedoucí Pardubice doma přivítají Spartu, Plzeň Vítkovice a Hradec Králové Liberec. Velmi atraktivní menu, že?

Především zápas Pardubic se Spartou, což je duel dvou týmů s momentálně nejlepší formou. V Pardubicích určitě bude vyprodaná hala a fanoušci se určitě těší. 

Na první místo tabulky se při případném zaváhání Pardubic mohou dostat Vítkovice. Ostravané po zápasech v Českých Budějovicích a Karlových Varech míří do Plzně. Je to po vzoru NHL takový kanadský trip Vítkovic nebo přece jen vlastní postel je vlastní postel?

Může se nabízet, že Vítkovice po zápase ve Varech necestovaly zpátky na Moravu. Žádné informace o tom nemám.

Na programu je i zápas sedmého Liberce s osmým Hradcem Králové. Oba celky určitě ještě chtějí oživit naději na postup mezi elitní čtyřku zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. Očekáváš zajímavé utkání?

Týmy neměly ideální začátek sezony, ale postupem času se dávají dohromady. Přijde mi, že všechny dnešní zápasy jsou zajímavé.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Filip Šedivý , rej
Spustit audio

Související