Smích nemocného dítěte znamená dobře odvedenou práci, říká zdravotní klaun František Nedbal

Klaunský nos si nasadil už před patnácti lety, jako doktor Cecil Krkavec začínal v Ústeckém kraji. Teď na něj natrefíte v nemocnicích v Olomouci, Přerově, Prostějově, Zlíně nebo Kroměříži.

„Někoho rozesmát, to podle mě moc naučit nejde, toho klauna musíte mít v sobě,“ říká František Nedbal, vystudovaný herec, který působil v divadlech v Mostě, Opavě, Brně nebo Zlíně.

Smyslem jeho práce jsou rozzářené dětské oči. Ať už je vidí na odděleních v nemocnicích, nebo třeba na slovensko-ukrajinských hranicích, kde teď dvakrát za sebou byl. „Děti si tam přinášejí válku s sebou a je krásné pozorovat, jak ji ze sebe s naší pomocí alespoň na chvilku dostávají. Začínají se uvolňovat, blbnout a smát se,“ vypráví František Nedbal, který na sobě samozřejmě měl kostým doktora Krkavce.

„Když jsou děti s klaunem, tak to prostě méně bolí,“ je přesvědčený jeden z více než devadesáti zdravotních klaunů, které v České republice máme.

Mají zdravotní klauni scénky připravené, nebo improvizují? Jaká byla konfrontace s ukrajinskými dětmi? Poslechněte si kompletní rozhovor s Františkem Nedbalem, který byl hostem Dity Vojnarové v pořadu Větrník. 

autor: voj
Spustit audio