Smotaný karton v plechovce zalitý voskem, i v Jihlavě vyrábějí dobrovolníci zákopové svíce pro ukrajinské vojáky

4. duben 2023 06:00

Váleční uprchlíci i Češi se v Jihlavě snaží pomáhat vojákům na Ukrajině. Vyrábí pro ně zákopové svíce. Zúčastnit se výroby může prakticky každý. Speciální svíčky z konzerv, kartonu a vosku dělají Ukrajinci a dobrovolníci každé pondělí odpoledne.

Výroba zákopových svíček spočívá ve smotání kartonu, který se umístí do prázdné konzervy a následně se zalije roztaveným voskem. Speciální technika má své výhody. Například se z nich nekouří. „Rusové je nevidí a nemůžou na ně střílet. A je od nich hodně tepla,“ vysvětluje Taťána, obyvatelka Ukrajinského domu v Jihlavě, kde dobrovolníci svíce vyrábějí.

Dobrovolníci v jihlavském Ukrajinském domě vyrábějí zákopové svíce ze starých plechovek, kartonu a roztaveného vosku

Svíčky vydávají hodně tepla. „Vojáci si na nich můžou ohřát jídlo nebo vodu, i ruce a taky si vysušit ponožky a boty,“ dodává Taťána.

Ačkoli s nápadem výroby přišli sami Ukrajinci, začali jim pomáhat také Češi.  Například Tomáš Lisý organizuje odvoz vyrobených svíček na Ukrajinu.

„Překročit hranice může jenom vlastník auta. Takže nám trošku déle trvalo sehnat auto, protože já mám jenom osobní. Nakonec pojedu s kamarádem, který má kombíka, aby nás pustili. A dáme tam toho více,“ vysvětluje dobrovolník.

Zákopové svíce poveze s kamarádem do Užhorodu, kde jeho kolegyně naplánovala jejich předání.

Spustit audio

Související