Smrtící decibely: V Evropě zabije hluk ročně 12 tisíc lidí, v Asii jsou to až miliony. Která světová města jsou nejhlučnější?

V první desítce nejhlučnějších měst světa je osm měst z Asie. Vítězem je bangladéšská metropole Dháka. Proč je hluk zdraví škodlivý? „Lidem v hlučném prostředí jako první, a poměrně rychle, odchází kvalitní zdravý spánek, později se vlivem stresu přidávají problémy oběhové,“ vysvětluje zpravodaj v jihovýchodní Asii David Jakš. Jaká další světová města se v žebříčku umístila vysoko?

Bangladéš – Indie – Pákistán

V první desítce nejhlučnějších měst světa je osm měst z Asie. Která světová města jsou těmi nejhlučnějšími a tudíž pro člověka velmi nebezpečnými? Hodnoceno bylo 61 měst po celém světě.

„Kdybychom použili sportovní terminologii, na bedně – tedy od prvního do třetího místa – jsou ta nejhlučnější města Dháka, Murádábád a Islámábád, čili bangladéšsko-indicko-pákistánská záležitost,“ popisuje zpravodaj Radiožurnálu v jihovýchodní Asii David Jakš.

Decibely zabíjí

„Neasijskými zástupci v první desítce jsou Alžír a New York,“ doplňuje Jakš. Za hraniční hodnotu, kdy už hluk negativně působí na lidské tělo, je považována hranice 55 decibelů. V bangladéšské Dháce, vítězi téhle zvukové přehlídky, je denně běžných až 120 decibelů. Proč je vůbec hluk pro lidský organismus tak nebezpečný?

Zdravý spánek, stres a srdeční choroby

„Lidem v hlučném prostředí jako první, a poměrně rychle, odchází kvalitní zdravý spánek, později se vlivem stresu přidávají problémy oběhové. Může začít i chemická choroba srdeční, těžké migrény, a někdy to všechno dokonce končí infarktem,“ vysvětluje škodlivý dopad hluku na lidský organismus Jakš. „Jenom v Evropě na následky příliš hlučného prostředí zemře každý rok předčasně 12 000 lidí, ale tady v Asii jsou to podle odhadů OSN možná až miliony,“ dodává.

autoři: Jiří Chum , David Jakš , agf
Spustit audio

Související