Snowboardkros v Čajovně

10. březen 2010

Pokud hledáte synonymum pro rychlost, napětí, koncentraci, kontaktní souboje i pády, nebojte se říct snowboardkros. Jde o nejmladší a velmi dynamicky se rozvíjející snowboardovou disciplínu. Na trati o délce 700-1200 metrů, vybudované na svahu a tvořené umělými i přírodními překážkami, se během 50-90 vteřin utkávají čtyři jezdi (výjimečně šest), z nichž dva nejlepší postupují do dalšího kola. A právě snowboardkrosu věnujeme nedělní Čajovnu 14.3.2010.

Snowboarding v současném pojetí vznikl v šedesátých letech minulého století v USA. Dneska se závodí ve freestylu (slopestyle, U-rampa), slalomových disciplínách a snowboardkrosu. První oficiální snowboardová soutěž se konala v roce 1981 a na olympijských hrách se poprvé snowboarding představil v Naganu v roce 1998 v rámci dvou disciplín - obří slalom a U-rampa. V Salt Lake City (2002) se místo individuálního pojetí prvně jmenované disciplíny objevuje paralelní obří slalom a v Turíně (2006) snowboardingovou rodinu rozšířil snowboardkros. Právě v této disciplíně reprezentovali Českou republiku na olympiádě ve Vancouveru Michal Novotný a David Bakeš. O chlup unikla účast na olympiádě Kláře Koukalové, která skončila jako první pod nominační čarou. Všechny tři plus další českou reprezentantku ve snowboardkrosu Martinu Krejčovou přivítáme v nedělní Čajovně.

Jak již bylo řečeno, jednotlivé snowboardové disciplíny se od sebe zásadně liší, a to i oblečením. Co o typologii snb "dresů" prozradila expertka na módu a česká reprezentantka ve snowboardcrossu Martina Krejčová?

"Snowboardkros je něco mezi i v oblečení. Slalomy se jezdí v dost upnutých kombinézách, freestyle má zase dost pohodový styl, volné kalhoty. My snowboardkrosaři/-řky máme windstopper, nejezdíme v péřovkách nebo volných bundách. Snažíme se, aby to bylo co nejaerodynamičtější, ale zároveň to nejsou žádné elasťáky, upnuté kalhoty." Zároveň Martina vzkazuje: nejdůležitější na výstroji je ale helma! Jezděte v ní!

Existují nějaká pravidla pro oblečení při snb závodech? Tady je názor účastníka dvou olympiád (Turín, Vancouver) a českého reprezentanta ve snowboardkrosu Michala Majkla Novotného:

01109937.jpeg

"Existuje nepsané pravidlo, že v kombinéze nikdo nepojede. Jezdci ve špičce to respektují a nikdo si zatím kombinézu nevzal. Já doufám, že to tak bude trvat dlouho, ať se už nějaké pravidlo oficielně zavede, nebo ne. Myslím si, že ke snowboardkrosu se prostě hodí jiné oblečení. Je pohodlné, je v něm větší teplo, je bezpečnější, můžete si pod něj vzít chránič páteře, loktů a ramen." A prohlédnout si ho můžete ve fotogalerii.

Koukněte taky na: www.michalnovotny.cz

www.davidbakes.cz

www.snowboardcross.cz - oficiální stránky českého snowboardcrossu (fotky, videa, reporty)

Spustit audio