Snubní prsten. Povídka o jednom nepovedeném manželství s detektivní zápletkou

22. leden 2023

Slavný „soukromý detektiv“ Arsène Lupin, sebevědomý gentleman a dobrodruh, se zrodil v mysli francouzského spisovatele Maurice Leblanca. Vystupuje i v povídce Snubní prsten. Příběh s detektivní zápletkou vypráví o jednom nepovedeném manželství a zhýralém muži, který chce svoji ženu připravit o jejich jediného společného syna.

Účinkují: Aleš Procházka, Zdeněk Hruška, Hanuš Bor, Jana Stryková, Dana Syslová, Jiří Knot
Připravil: Petr Stančík
Napsal: Maurice Leblanc
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Překlad: František Štěpánek
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2013

Povídka Snubní prsten vyšla například v knize Druhá zpověď Arsèna Lupina (1992). Rozhlasová dramatizace pochází z roku 2013, účinkují v ní Aleš Procházka, Jana Stryková, Dana Syslová a další.

Francouzského spisovatele Maurice Leblanca (1864-1941) proslavila právě postava mistra převleků a lupiče-gentlemana Arsèna Lupina. Šarmantní elegán a svůdce se v jeho příbězích objevuje od roku 1905 a prošel si zajímavým vývojem od vyloženého „párače“ pokladen, přes tajného napravovače policejních omylů až po zcela veřejně fungujícího pátrače ve službách zákona.

Arsène Lupin miluje umělecká díla, bývá vtipný, vždy galantní k ženám, ale také až nesnesitelně sebevědomý. V Anglii mají Sherlocka Holmese, ve Francii Arsèna Lupina. Inspirací pro autora byl údajně francouzský anarchista Alexandre Jacob, který byl již jako velmi mladý odsouzen na doživotní nucené práce za 150 trestných činů.

Maurice Leblanc byl poměrně plodným autorem a jenom základní cyklus jeho děl nazvaný Neobyčejná dobrodružství Arsèna Lupina (1907-1939) tvoří dvacet svazků. Knihy, v nichž vystupuje Arsène Lupin, byly a jsou ve Francii velmi populární, jeho příběhy byly mnohokrát přeloženy a zfilmovány. Poprvé se tenhle vtipný a neodolatelný elegán objevil ve filmu už v roce 1905.

Spustit audio

Související