Sny, zranitelnost a naděje. Australské popové hody v podání Milan Ring, Boo Seeka a Ivy Adary

8. prosinec 2021
Topinky

Aktuální novinky jen odráží naši dlouhodobou slabost pro současný australský pop (a také snění v mnoha podobách). Zpěvačka Ivy Adara zpívá všem, kteří chtějí to, co nemohou mít, zatímco sólový projekt Boo Seeka uspokojí ty, kdo sní s otevřenýma očima. A konečně multitalentovaná Milan Ring nám napříč žánry poví něco o hledání svobody na nevhodných místech. Dream!

Milan Ring – Dreaming

Credits: Milan Ring
Label: Astral People Recordings
Album: I’m Feeling Hopeful

Talentovaná australská R&B zpěvačka a písničkářka s čínsko-indickými kořeny Milan Ring aktuálně vydává svůj pozoruhodný debut I'm Feeling Hopeful, který si i sama kompletně produkovala. Zpěvačka, rapperka a multiinstrumentalistka ze Sydney, která už předskakovala slavnějším kolegům z The Avalanches, ve své hudbě bojuje s emocionálním zmatkem a démony minulosti pomocí pestrých barev a totální upřímnosti. S lehkostí kombinuje soul, R&B, hiphop, elektroniku, mírnou psychedelii i dub a výsledkem je introspektivní i observační hudba s bezmála léčivými účinky. My si ze skvělého alba vybíráme kytarovými riffy vyztuženou skladbu Dreaming, která pojednává o izolaci v nejtemnějších časech a hledání svobody na nesprávných místech.

 

Boo Seeka – Dream

Credits: Ben Gumbleton, Matt Bartlem
Label: Disrupt Music Company
Album: Dream single

Boo Seeka – dříve trio, nyní už čistě sólový elektropopový projekt australského písničkáře Bena Gumbletona – zve svým novým singlem na vkusnou eskapistickou jízdu všechny, kterým připadá svět zase o trochu podivnější než dřív. Zasněný eklekticismus tracku Dream v sobě skvěle kloubí pocity euforie a melancholie, pocity blízkosti i odcizení. „Při skládání obvykle neposlouchám moc hudby, ale u této písně to bylo jiné. Skladba Hide and Seek od Imogen Heap mi hrála během procesu tvorby na repeat. U ní to všechno začalo,“ říká na adresu někdejší folktronické klasiky sám Boo Seeka. My dodáváme, že jeho hudba bude zároveň sedět všem, kdo vyznávají evokativní produkci Glass Animals nebo Jamese Blakea.

Cordae – Sinister ft. Lil Wayne

Credits: Cordae Dunston, Dwayne Carter Jr., Chauncey Hollis Jr.
Label: Atlantic
Album: From a Birds Eye View

Čtyřiadvacetiletý Cordae je rapper z amerického Marylandu, který patřil do partičky YBN, z níž ale loni odešel. Na dva roky staré debutové album The Lost Boy se chystá navázat novinkou From a Birds Eye View. Na ní bude i aktuální singl Sinister, který Cordae nahrál s o dvě generace starším Lil Waynem. O produkci tracku Sinister se postaral osvědčený Hit-Boy. Nová studiová deska Cordae by měla vyjít ještě letos.

 

Angèle – Libre

Credits: Angèle Van Laeken, Tristan Salvati
Label: Angèle VL Records
Album: Nonante-Cinq

Po úspěšné hostovačce s Duou Lipou na hitu Fever vydává belgická zpěvačka Angèle svoji druhou studiovou desku Nonante-Cinq. Měli jsme se jí dočkat 10. prosince, ale Angèle, jak se vyjádřila na svém Instagramu, se už nechtělo čekat a nadělila si ji jako dárek den před svými šestadvacátými narozeninami. (O celý týden dříve, než bylo v plánu.) Před pár dny z ní Angèle také představila chytlavý singl Libre, který produkoval její dvorní producent Tristan Salvati. Na skladbě popisuje posledních několik let, která jí doslova změnila život. Úspěch a sláva jí nicméně nepřekáží v tom, aby stále zůstala sama sebou, dělala přesně to, co chce, a byla – jak už naznačuje název tracku – volná. Nutno říct, že byla belgická hudebnice na rozdíl od některých jiných mladých celebrit na světla reflektorů poměrně zvyklá. Je totiž dcerou známé komičky a herečky Laurence Bibot a písničkáře Marka.

 

Flohio – Rollercoaster

Credits: Funmi Ohiosumah, James Rand, Thomas George Gorton
Label: self-released
Album: Final Rage EP

Pozoruhodná rapperka z jižního Londýna Flohio osobitě míchá trap s grimem a loni o sobě dala vědět albem No Panic No Pain. Letos na svůj oficiální debut navazuje čtyřskladbovým EPčkem Final Rage. Vzniklo ze spolupráce s britským producentským duem God Colony, které s Flohio spolupracuje už víc než čtyři roky a kromě ní také dělá beaty s BbyMutha nebo Kojey Radical.

 

Ivy Adara – Want What I Can’t Have

Credits: Ivy Adara, David Pramik
Label: self-released
Album: Want What I Can’t Have single

V Los Angeles usazenou australskou zpěvačku Ivy Adaru můžete znát z playlistu Radia Wave už díky nedávnému singlu Apartment No. 2. Světu se poprvé představila v roce 2018 debutovým EPčkem Intraduction, nyní uzavírá trojici letošních singlů s novinkou Want What I Can’t Have, kterou zdobí ještě o něco minimalističtější potemnělé popové kulisy. Napsala ji po boku producenta a bývalého Grammy nominanta Davida Pramika a zkoumá na ní biblický příběh pokušení Adama a Evy. „Pokud chcete to, co nemůžete mít, tahle píseň je pro vás,“ říká Ivy Adara k singlu, který příští rok zazní i ve filmu Vem si mě s Jennifer Lopez, Malumou a Owenem Wilsonem v hlavních rolích. Pro první zmíněnou v minulosti i psala písně.

 

Kim Petras – Coconuts

Credits: Kim Petras, Ryan Ogren, Aaron Jennings, Aaron Joseph, Cedric de Saint-Rome, Lukasz Gottwald, Rocco Valdes, Vaughn Oliver
Label: Amigo Records
Album: Coconuts single

Německá zpěvačka Kim Petras zatím slavila úspěchy hlavně na evropském kontinentu, singl Coconuts by to ale mohl změnit. Petras jeho část zazpívala v listopadu na předávání cen MTV EMA a od té doby píseň trenduje na TikToku. Petras byla první trans osoba, která na předávání cen MTV vystoupila a fakt, že se ceremoniál konal v Budapešti, dodal její performanci i politický podtext. Coconuts je druhou ochutnávkou z její debutové desky pro velkou nahrávací společnost, u které nedávno podepsala smlouvu. Pracovní název alba je Problématique.

 

We Are Domi – Lights Off

Credits: Dominika Hašková, Benjamin Rekstad, Casper Hatlestad, Abigail Frances Jones, Einar Kvaløy Eriksen, Frankie Harper, Jostein Braaten, Pete Maher
Label: self-released
Album: Lights Off single

Kapela DOMI (čerstvě přejmenovaná na We Are Domi) v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou vznikla v roce 2018 v anglickém Leedsu. Původní plány kapely usadit se v Londýně překazila pandemie a frontmanka se s částí kapely přestěhovala do Prahy. Dnes We Are Domi fungují jako trio a s čerstvým, v pořadí šestým singlem Lights Off soutěží po boku dalších šesti písní v národním kole Eurovize. Kostra singlu byla napsána za tři hodiny na českém hudebním symposiu. „Píseň je o tom, být tak trochu ztracený v životě, tak jak se to často stává mladým lidem, a jak důležité je o takových věcech mluvit a případně vyhledat pomoc či radu. Je také o znovunabytí síly, laskavosti, zranitelnosti, povzbuzení a naději,“ říká Dominika Hašková k chytlavému soutěžnímu tracku, který se nese v duchu skandinávského popu, R&B a elektropopu.

 

Ví Filip, jaké to je někam patřit? Je Lil Wayne malej, ale šikovnej? Chtěl by být Aleš skutečný Hit-Boy? Je příběh hudební redakce spíš historií blízkosti nebo odcizení? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio