Soběslav má nový dopravní terminál pro přestup z vlaků na autobusy. Ještě přibyde parkoviště

13. prosinec 2022 15:35

Komfortnější a výrazně jednodušší bude cestování veřejnou dopravou v Soběslavi na Táborsku. Správa železnic tam v pondělí otevřela nový terminál pro přestup z vlaků na autobusy.

„Mně se to líbí, už to potřebovalo změnu,“ chválí Karin Karfíková. Stejně jako ona oceňuje proměnu veřejné dopravy v Soběslavi Filip Gregor. „Alespoň to vypadá pěkně, dobře se tam čeká,“ říká.

Náklady na vybudování nového dopravního terminálu se pohybují okolo 50 milionů korun. Jedná se o společnou investici Správy železnic a města Soběslav. „Máme za sebou rekonstrukci výpravní budovy, kde už jsou oba dopravci a poskytují služby. Na jaře bychom měli mít hotové i záchytné parkoviště,“ upřesňuje starosta Jindřich Bláha.

Čtěte také

Nový dopravní terminál přispěje k vyššímu komfortu cestování. Podle Ondřeje Göpfera ze Správy železnic je ale důležité, že se na čtvrtém železničním koridoru zprovoznila i druhá kolej mezi Doubím a Soběslaví, což významně zrychluje dopravu na celé trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

„V úseku Soběslav – Sudoměřice – Votice jezdíme stošedesátikilometrovou rychlostí. Ta rychlost není tak důležitá, důležité je hlavně zkrácení jízdní doby mezi Prahou a Budějovicemi. Nejrychlejší spoj to zvládne za hodinu a čtyřicet minut. To je značná redukce vzhledem k tomu, že před zahájením modernizací cesta trvala dvě hodiny a padesát minut,“ připomíná.

A profitovat budou z investic do železniční dopravní infrastruktury i cyklisté. Čtvrtý železniční koridor totiž vede zčásti po nové trase a bývalá trať se železničním náspem mezi Soběslaví a Roudnou bude využita jako cyklostezka.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související