Sobotka svolal schůzku předsedů koaličních stran. Kvůli výzvám k rezignaci Stropnického

11. únor 2016

Premiér Sobotka na pátek svolal schůzku předsedů koaličních stran. Reaguje na výzvu vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, aby ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO zvážil rezignaci kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu.

Sobotka podle dnešního prohlášení dává přednost tomu, aby si představitelé koalice všechny důležité či sporné věci vyříkali "z očí do očí", a ne přes média.

Stropnický nedávno připustil, že podmínkou propuštění pětice mužů unesených v Libanonu bylo, aby Česko nevydalo v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA. Podle Bělobrádka by se k takovým informacím neměli politici vůbec vyjadřovat.

Po Stropnického odchodu z vlády v souvislosti s jeho výroky volala i opozice. Ministr obrany dnes uvedl, že u ní to ještě chápe, od koaličního partnera se mu to však zdá „úplně zbytečné“.

Podle svých slov nic nevyzradil: „Já jsem jen v obrysu, v náznaku, a pak jsem to ještě upřesnil, pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny. Všechny noviny a servery o tom psaly. Dostal jsem otázku a během tří vteřin jsem byl postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát. Já jsem to rozhodně nevyzradil."

Za sociální demokracii komentoval Bělobrádkovu výzvu místopředseda ČSSD a šéf sněmovny Jan Hamáček. S vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem souhlasí.

„Neměl by to komentovat ani ministr obrany, ani nikdo z dalších čelních politiků. Je to věc, která je nebezpečná, a může ohrozit naše občany a práce našich bezpečnostních služeb. Pokud došlo k takovému komentáři, který pokládám za chybný, tak ten, kdo takový komentář pronesl, by měl zvážit, jak na tuto svou chybu bude reagovat a zda z toho vyvodí politickou odpovědnost,“ uvedl Hamáček.

Podle něj je teď míč na straně hnutí ANO, která si musí napřed věc vyřešit sama a až pak s koaličními partnery. To ostatně říká i šéf poslanců hnutí Ano Jaroslav Faltýnek, kterému se nelíbí, že šéf KDU-ČSL řekl svůj názor nejdřív v médiích a ne koaličním partnerům.

Čtěte také

Pětice Čechů zmizela v Libanonu loni v červenci za ne úplně jasných okolností. Do vlasti se vrátila 4. února.

Stropnický tehdy v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Libanonec Alí Fajád, zadržovaný v té době v Česku, nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA, kteří žádali o jeho vydání.

Andrej Babiš řekl, že pokud se ukáže, že některý ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády. Neví prý však, že by Stropnický něco způsobil. Zároveň se Babiš opřel do Bělobrádka.

„Pan Bělobrádek by si měl pro příště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Měl by se spíše věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“ uvedl šéf ANO.

autoři: ČRo , vma | zdroj: ČTK
Spustit audio