Sociální demokraté mají v čele Jana Hamáčka. Sjezd ho vyzval, aby zahájil jednání s Hnutím ANO

19. únor 2018 09:54

Více než 550 sociálních demokratů volilo na sjezdu nové vedení strany a rozhodovalo o jejím dalším směřování. Novým předsedou je Jan Hamáček, místopředsedou Jiří Zimola. A ČSSD má vyjednávat s hnutím ANO o účasti na vládě. V Hradci Králové ale nestihli všchno, co si naplánovali. - třeba zvolit řadové místopředsedy a projednat změnu stanov.

„Jan Hamáček byl zvolen předsedou České strany sociálně demokratické," neslo se včera v podvečer sálem kulturního domu Střelnice v Hradci Králové.

Nový předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že by strana měla jednat s Hnutím ANO o účasti na nové vládě. A uvedl také, že udělá vše pro sjednocení rozhádané strany: „V naší straně byly vždy dva silné proudy. A vždy, když byly tyto proudy spolu schopny spolupracovat, tak sociální demokracie vítězila."

Jan Hamáček v druhém kole volby předsedy strany porazil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Ten po porážce ihned uvedl. že bude kandidovat i na statutárního místopředsedu. A ve volbě následně uspěl, když porazil poslance Romana Onderku.

Jiří Zimola řekl, že si umí s novým předsedou ČSSD Janem Hamáčkem bez problémů představit spolupráci: „Mému smýšlení, mému chápání i budoucímu směřování ČSSD byl právě Honza Hamáček nejblíže."

dsc_6224_180219-071217_kro.jpg

Ze hry naopak prozatím vypadl dosavadní pověřený předseda strany Milan Chovanec, který ve volbě do čela strany neuspěl. V kandidátském projevu na rozdíl od Hamáčka odmítl spolupráci s Hnutím ANO: „Neděláme de facto nic jiného, než se bavíme o tom, jestli jít nebo nejít do vlády. Prvně je přeci zapotřebí přesvědčit vlastní členy, že má smysl kandidovat do komunálních voleb, či do senátních voleb."

V Hradci Králové vystoupil s projevem také prezident Miloš Zeman: „Pracovat můžete pouze, když budete v jakémkoli složení, v jakékoli konfiguraci, účastni vládních aktivit."

A ČSSD prezidentova slova částečně vyslyšela, když v usnesení vyzvala nového předsedu Jana Hamáčka, aby zahájil jednání s Hnutím ANO.

Ve 20. hodin večer ČSSD sjzed přerušila. V jednání bude pokračovat v sobotu 7. dubna, kdy delegáti zvolí řadové místopředsedy a proberou změnu stanov.

autoři: Milan Baják , ztr
Spustit audio

Související