Sociální média občanskou participaci mladých lidí zásadně neproměnila, říká sociolog

16. listopad 2021

Studentská demonstrace 17. listopadu 1989 spustila proces, který ukončil 40 let trvání nedemokratického režimu. Sametová revoluce proměnila nejen politický systém, ale i způsob participace občanů. Jak se víc než 30 let od přechodu k demokracii zapojujeme do politiky a jak se angažovanost liší u jednotlivých generací? „Ty mladší se účastní víc některých z nevolebních činností – typicky všechno, co se děje na internetu, nebo účast na demonstracích,“ říká sociolog Ondřej Císař.

„Konec nedemokratického režimu vytvořil velký zájem o politiku. Lidé se v tu dobu účastnili masivním způsobem. Zájem ale postupně klesal. Volební účast klesala až do minulých voleb,“ popisuje situaci Císař.

Česko dnes v míře politické participace zaostává za zeměmi, kde je vysoká míra občanské angažovanosti, jako je Velká Británie nebo Německo. Množství a intenzita politické participace v Česku je ale dnes srovnatelná se západoevropskými zeměmi, jako Belgie, Portugalsko nebo Nizozemí. „Šermování s postkomunismem už nám tolik nenabídne,“ zamýšlí se sociolog nad vztahem naší země a západní Evropy.

Čtěte také

A jak je to s volební účastí a jinou nevolební angažovaností, jako je účast na demonstracích, podepisování peticí a jiné? „Není to tak, že těch 60–70 % lidí, kteří chodí k volbám, by byla jedna skupina a zbytek by se účastnil tím alternativním způsobem. Ti, kteří se účastní politiky, mají tendenci se účastnit politiky obecně. Jak ve volbách, tak jinými způsoby. Nejsou to dvě odlišné skupiny.“

To se trochu liší u mladých lidí. Ti, i když jsou kritičtější k tradičním kanálům a příliš se života politických stran neúčastní, jsou přesto schopni se účastnit jiných, tedy nevolebních způsobů participace. „Tak jako existuje vztah mezi volební a nevolební participací, existuje i vztah mezi on-line a off-line chováním. Lidé, kteří mají zájem o politiku a účastní se mimo sféru sociálních médií, jsou i ti, kteří se účastní také na internetu.“

Podle sociologa sice nejsou k dispozici všechna data, ale zdá se, že nové komunikační prostředky diametrálně neproměnily způsoby participace mladých.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, jak se v Česku od roku 1989 proměnila občanská participace, jestli stále existuje rozdíl mezi východem a západem, zda sociální sítě vytlačily jiný způsob politické angažovanosti a zejména jestli může nevolební angažovanost nahradit účast na volbách.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.