SOČR na francouzské vlně. Poslechněte si díla Henriho Tomasiho, Dariuse Milhauda a Francise Poulenca

28. březen 2022

Další z řady komorních koncertů Symfonického orchestru Českého rozhlasu pořádaných ve svatoanežském klášteře přináší francouzský esprit. Vychutnejte si vynikající sólistické výkony houslistky Martiny Bačové a hobojisty Zdeňka Rysa. Diriguje Marek Šedivý, přímým přenosem provází Jitka Novotná.

PROGRAM

Henri Tomasi
Koncert pro hoboj a orchestr
Darius Milhaud
Koncert pro housle a orchestr č. 1, op. 93
Francis Poulenc
Sinfonietta

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Marek Šedivý – dirigent

Zdeněk Rys – hoboj
Martina Bačová – housle

Koncert pro hoboj a orchestr napsal Henri Tomasi roku 1959, inspirován textem Andrého Bolla o dívkách, které se na noc vzdálí z duchovních oslav a zúčastní se rituálního tance satanistů. Hudebně koncert souvisí s baletem Jabadao, na kterém Tomasi v téže době pracoval, a začíná melodiemi upomínajícími na korsické pohřební obřady.

Sólo pro hoboj a housle | Koncert SOČR | Anežský klášter, 28. března 2022

První z Milhaudových houslových koncertů se nese v duchu úsporných, extrémně krátkých kompozic. Virtuózní, místy poetická, pouhých deset minut trvající skladba měla premiéru v roce 1927. (Pro zajímavost – ve stejném roce byly poprvé provedeny také například opera-oratorium Oedipus Rex od Igora Stravinského a Jeana Cocteaua nebo Janáčkova Glagolská mše.)

Sólo pro hoboj a housle | Koncert SOČR | Anežský klášter, 28. března 2022

Poulencova čtyřvětá Sinfonietta z roku 1948 je neoklasicky odlehčená a plná tanečních rytmů. Jde o jedno z mála orchestrálních děl svého autora. I v něm je slyšet, proč někteří Francise Poulenca podceňují, zatímco jiní ho naopak považují za nejzajímavějšího člena avantgardní pařížské Šestky.

autor: SOČR
Spustit audio

Související