SOČR s famózním houslistou Chačatrjanem i Pražským filharmonickým sborem

18. říjen 2021

Na abonentním večeru 18. října jste mohli vyslechnout v podání rozhlasových symfoniků, jejich šéfdirigenta a Pražského filharmonického sboru dvě skladby s duchovním poselstvím (Mendelssohn-Bartholdy, Stravinskij). Po přestávce došlo na hold houslím a mistrovi tohoto nástroje. Arménský umělec Sergej Chačatrjan zahrál Brahmsův Koncert D dur.

Koncert si můžete poslechnout ze záznamu na ČRo Vltava.

Pražský filharmonický sbor je častým hostem rozhlasových symfoniků. Krásné, barevné hlasy a citlivý projev jeho členů se skvěle uplatní jak v Žalmu 43 „Richte mich, Gott“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, tak ve Stravinského Žalmové symfonii. Tady bude orchestr specificky obsazený, tím pádem jedinečně a docela komorně znějící (jen hluboké smyčce, dechové nástroje, dva klavíry a bicí). Dílo nese pečeť strohé věcnosti a jeho duchovní poselství je osobité, nevšední, každopádně sváteční.

Alexander Liebreich

Sergeje Chačatrjana už známe z dřívější spolupráce se SOČRem. Jeho provedení Šostakovičova 1. houslového koncertu v září 2019 bylo ohromující. Na jarního Brahmse roku 2020 ze známých důvodů nedošlo, ovšem sliby se mají plnit – a v rozhlasovém orchestru se o to snažíme. Byla by věčná škoda nechat si ujít skvostné dílo světové literatury, věnované jednomu z nejuznávanějších houslistů své doby Josephu Joachimovi, a neslyšet ho v přednesu jednoho z nejpozoruhodnějších houslistů současnosti. Vždyť Sergej Chačatrjan, rodák z arménského Jerevanu, vyhrál v roce 2000 Mezinárodní houslovou soutěž Jeana Sibelia v Helsinkách, čímž se stal nejmladším držitelem zlaté trofeje v historii soutěže, a o pět let později zvítězil v Soutěži královny Alžběty v Bruselu. Neméně ohromující jsou jména orchestrů a dirigentů, s nimiž spolupracoval.

Slavnostní charakter večera podtrhla skutečnost, že nad ním převzal záštitu J. E. Ashot Hovakimian, velvyslanec Arménské republiky v ČR a že je věnován 30. výročí nezávislosti Arménské republiky.

PROGRAM

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Žalm 43 „Richte mich, Gott“, op. 78, č. 2
Igor Stravinskij
Žalmová symfonie
Johannes Brahms
Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich – dirigent
Sergej Chačatrjan – housle
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek – sbormistr

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu