SOČR v Rudolfinu – s fenomenálním violoncellistou Queyrasem

19. duben 2021

Rezidenční umělec rozhlasových symfoniků, umělec kanadsko-francouzského původu Jean-Guihen Queyras, přijel navzdory složitým okolnostem do Prahy a přednesl hned dvě skladby: Haydnův Koncert C dur a Čajkovského Andante cantabile. SOČR vystoupil pod taktovkou svého šéfdirigenta Alexandera Liebreicha.

Záznam koncertu si můžete poslechnout na ČRo Vltava.

Impuls ke vzniku baletu Pulcinella vzešel od Sergeje Ďagileva, zakladatele a ředitele Ruského baletu. Pro oživení repertoáru sáhl po neapolském lidovém kousku a Stravinského dlouze přemlouval – a nakonec i přemluvil – k adaptaci hudby Giovanniho Battisty Pergolesiho. Na jevištích se u nás s mazaným chlapíkem jménem Pulcinella nesetkáváme často, o to vzácnější bude poslech suity z hudby k tomuto půvabnému dílu.

Zvídavost, rozmanitost, bezchybná technika

Zvídavost, rozmanitost, bezchybná technika a intenzivní soustředění charakterizují umělecký projev violoncellisty Jean-Guihena Queyrase. Dbá na souznění interpreta i posluchače s vnitřní motivací skladatele.

Jean-Guihen Queyras

Tomuto přístupu se naučil od Pierra Bouleze, se kterým ho pojilo dlouholeté umělecké partnerství. Jean-Guihen Queyras nejprve přednesl stěžejní opus cellové literatury, Koncert C dur Josepha Haydna z 60. let 18. století, který je velmi osobitě propojen s naší zemí i rozhlasovým orchestrem. Následně zahrál lyrické Andante cantabile, které Petr Iljič Čajkovskij původně napsal jako pomalou větu svého Prvního smyčcového kvartetu.

Finále zadáno pro Brahmse

Finále večera bylo zadáno pro velkolepé Variace na Haydnovo téma od Johannesa Brahmse. Jejich premiéra roku 1873, kdy Vídeňskou filharmonii dirigoval sám autor, skončila nevídaným úspěchem, jenž tak významně posílil skladatelovo sebevědomí.

SOČR a Alexander Liebreich

PROGRAM

Igor Stravinskij
Pulcinella, suita z baletu
Joseph Haydn
Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur
Petr Iljič Čajkovskij
Andante cantabile pro violoncello a orchestr
Johannes Brahms
Variace na Haydnovo téma, op. 56a

Alexander Liebreich – dirigent
Jean-Guihen Queyras – violoncello

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu