SOČR vystoupí na jubilejním Festivalu Richarda Strausse v Bavorsku

18. prosinec 2018

Festival Richarda Strausse, jedna z výrazných událostí evropského hudebního dění, přispěchal v době adventní s lákavou nabídkou a zveřejnil program vybraných koncertů nadcházejícího 30. ročníku.

Výročí bylo pro organizátory přirozeně pobídkou ke skladbě ukázkově rozmanitého a atraktivního programu, ve kterém se uplatní řada věhlasných umělců. Mezi nimi například litevská operní pěvkyně Asmik Grigorian, která coby Straussova Salome nadchla hosty Salcburských slavností 2018.

Na open-air koncertu v klášteře Ettal ji v pátek 28. června 2019 doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu a dirigent Alexander Liebreich, šéf tělesa a zároveň též umělecký ředitel jmenovaného festivalu. Vedle písní Richarda Strausse a jeho skladby Enšpíglova šibalství zazní v tomto večeru i Dvořákova 8. symfonie G dur.

Alexander Liebreich získal prestižní cenu Opus Klassik

Alexander Liebreich a Kerstin Gebelová ze Symfonického orchestru SWR

Alexander Liebreich převzal 14. října 2018 prestižní cenu Opus Klassik za nejlepší nahrávku s repertoárem 19. století, a to za album, které se zrodilo z jeho spolupráce s flétnistkou Tatjanou Ruhland a Symfonickým orchestrem Stuttgartského rozhlasu.

SOČR má tu čest a bude aktérem rovněž druhého z festivalových open-air koncertů. 29. června ho čeká spolupráce s Corneliem Meisterem, 38letým dirigentem, který se letos dočkal prestižní ceny „Opus Klassik – dirigent roku“.

Šéfdirigent (Generalmusikdirektor) Státní opery a Státního orchestru ve Stuttgartu přichystá s našimi rozhlasovými symfoniky Straussovy fantastické variace na téma rytířského charakteru Don Quijote, v nichž violoncellové sólo přednese mladý francouzský virtuos Jean-Guihen Queyras, a ve druhé části večera v klášteře Ettal pak zazní Mendelssohnův Sen noci svatojánské.

Kompletní program 30. ročníku zveřejní Festival Richarda Strausse 28. ledna 2019.