Šokovalo mě, jak pasáci přistupují k prostitutkám v Thajsku. Lidské tělo tam moc velkou hodnotu nemá, říká malířka Limbourg

19. květen 2023

Minulý rok ukončila studium na Akademii výtvarných umění. V roce 2020 se stala laureátkou ceny kritiky pro mladou malbu. Patří mezi nemnoho mladých výtvarníků, které jejich tvorba uživí. Mladou akademickou malířku Lauru Limbourg při cestách po jihovýchodní Asii šokoval obrovský rozměr kuplířství v Thajsku nebo v Kambodži. Pohled na mladé dívky, které prodávali jejich pasáci, ji přivedl k myšlence jim pomáhat.

Cesta ji inspirovala i v její tvorbě. Vzniklo několik obrazů na téma sexuálního byznysu a mladých prostitutek.

Čtěte také

„Šokovalo mě, jak mladé dívky na těch ulicích stojí a jak k nim ti pasáci přistupují – postávají opodál a mezi turisty běhají vlastně s ceníkem. Lidské tělo tam opravdu nemá moc velkou hodnotu. Já jsem se pak po návratu snažila zjistit, proč tomu tak je a co se s tím dá dělat,“ říká mladá umělkyně.

Z pozice malířky jako jedince toho ale podle ní moc není. Jednou z mála možností je finanční příspěvek různým organizacím.

Z obětí zneužívání normální děti opatlané barvami

„V Kambodže je mi sympatické centrum, které zachraňuje děti a dívky z ulic a ze sexuálního násilí v rodině. Poskytují jim lékařskou pomoc a třeba mentální ozdravu. Do centra nastupují i čtyřleté zneužité dívky, ale odcházejí i jako vysokoškolsky vzdělané. Já jsem tam odjela minulý rok a dělala jsem projekt arteterapie. Spousta místních dívek držela poprvé štětec v ruce, opravdu si to užívaly. Najednou to nebyly oběti zneužívání, ale normální děti, které si užívají to, že jsou popatlané barvami.“

Čtěte také

Do takových center se dívky dostanou nejčastěji po razii do nevěstinců nebo po nahlášení zneužití. „Třeba babička vidí, že je vnučka zneužívaná, tak to nahlásí na policii a orgány ji pak přivedou do toho centra.

„Po první cestě do Asie mi dávalo smysl tyhle ženy vyobrazovat jako hrdinky. Do budoucna mám v plánu se do centra vrátit a zajistit studentům místní umělecké školy, aby tam arteterapie mohla být pravidelně.“

„Možná to do budoucna nechci spojovat s mojí tvorbou, ale mít to jako svůj osobní projekt. Ještě je na něm hodně práce,“ dodává malířka Laura Limbourg.

Umělkyni čeká nyní sólová výstava v Bruselu, která bude mít vernisáž 27. května. Jak se mladá umělkyně dostala k takové příležitosti? Poslechněte si celé Hovory Tatiany Čabákové v audiozáznamu.

Spustit audio

Související