Souboj zombíků. Odkvétající hrdinové seriálu Přátelé baví pořád víc než tristní Armáda mrtvých

28. květen 2021

„Žiješ, chlapečku?“ nezeptá se už pravděpodobně nikdy Jiřina Šiklová Aleše, Vítka ani Tondy, což všechny jmenované velmi mrzí. Naděje však umírá poslední, takže když zvládli po dlouhých letech vylézt z nicoty kultovní Přátelé, proč by nemohla paní Jiřina (která ostatně i ve svých pětaosmdesáti vypadala mnohem vitálněji než jednapadesátiletý „Chandler“ Matthew Perry).

Mezi živými a dobře vypadajícími se naštěstí stále nachází alespoň Tomáš Stejskal, který telefonicky popsal dojmy ze speciálu celosvětově oblíbeného devadesátkového sitcomu. „Vůbec žádná nová epizoda, ale taková vzpomínková show pro fanoušky. Nic, co by mohlo kohokoli čímkoli překvapit,“ popisuje netrpělivě očekávané shledání kdysi nerozlučných Přátel.

Zatímco herci stárnou, stěny jejich papundeklového bytu jsou stále stejně odporně fialové. A divákům díky novému sentimentálnímu dílu lépe dochází, proč seriál býval a stále je takovým fenoménem. „Hodina a tři čtvrtě utekla lépe než pětadvacet minut nového Zacka Snydera, které jsem přetrpěl,“ shrnuje Tomák. „Ale to i bičování utíká líp,“ podotýká Vítek. A rozhodně nepřehání.

„Je mi nepříjemný, že musíme dvakrát v jednom měsíci hodnotit Snyderův film. Tvrdý utrpení!“ předesílá Aleš, že novinka Armáda mrtvých i přes slibný trailer opět atakuje kinematografické dno. „Myslel jsem, že by to mohla bejt celkem utíkající žánrová komedie. Ale po titulcích mi došlo, že tam z ní není vůbec nic. Je to zase hypervážnej film s obří, těžkotonážní zadnicí,“ vykresluje své dojmy velmi plasticky Vítek.

„Připadá si nejspíš opravdu chytrej s těma citacema Wagnera, asi že dělá něco groundbreaking. Bohužel je to jen otřesný, i když tu laťku snížíme na zem,“ spílá Aleš tvůrci zombie paskvilu, jehož nedoostřené zhlédnutí byste si měli dobře rozmyslet. Ty dlouhé 2 hodiny a 20 minut vám totiž, stejně jako Jiřinu Šiklovou, už nikdo nevrátí.

Podpořte Čelisti v anketě Podcast roku! Hlasujte pro ně do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

Má ještě Viggo Mortensen čas stát se dobrým režisérem, nebo už je na to moc velkou relikvií? Kolik zrůdných tanečků předvede Timothée Chalamet v roli Willyho Wonky? Ve které africké zemi se rodí fotbalisté čtyři roky po smrti vlastní matky? Kolik se platí za popelnice v indickém národním parku Kuno? Je na světě víc bengálských tygrů, nebo japonských pornoherců? Berou houby viagru? Jak často se Aleš opíjí shnilým hovězím masem? Vystačí Vítkovi jeho tenčící se kuní úspory na nákup Ceaușescova osobního letadla a donutí režiséra Radu Judeho, aby s touto rumunskou konstruktérskou perlou obrážel festivaly? Kolik minut udrží Tonda tajemství? A kolik minut přátelství? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.