„Současný Steinbeck“ a mumínci, co nejsou pro děti. Sedm komiksových novinek, které nesmíte minout

6. červenec 2022
Záložka

Do Záložky přišla recenzentka Kateřina Čopjaková, aby nám řekla, kterých sedm komiksů stojí za přečtení. Všechny jsou tematicky pestré a současné, většina z nich je překladových. Není to proto, že by ty naše nebyly dost dobré – český trh je zkrátka jen menší, stejně jako zdejší komiksová scéna.

Už málokoho má pochybnosti o tom, že komiks, stejně jako romány, dokáže složitě, barvitě a zároveň i pomocí obrazu dávat výpověď o světě kolem nás. A to natolik, že v některých cenách poráží literaturu, jako se to stalo třeba v Kanadě, kde byl románem desetiletí vybrán komiks Jeffa Lemira.

Kateřina Čopjaková

Není proto překvapením, že jedním z tipů je komiks právě od tohoto autora. „Jde o útlý komiks Zatoulaní psi, který má blízko k literatuře, protože dokáže vyprávět velké příběhy lásky, smrti, životního údělu. Často bývá srovnáván s Johnem Steinbeckem a podle mě to není jen marketingové lákadlo,“ říká Čopjaková.

Mezi jejími tipy najdeme ale i titul Muminek omnibus I od Tove Jansson. „Na rozdíl od obrázkových knížek jsou stripy, které nedávno vyšly v jednotném svazku u Arga, atmosférou a především tím, co si postavičky myslí a říkají, dost jiné a nejsou pro děti. Opakuju, nejsou pro děti. Nastává neustálé zklamání, když se dávají osmiletým dětem a ty na ně koukají a nevědí, co si mají myslet.“ Ve stripech se řeší politika, společnost a postavy jsou sarkastické.

Poslechněte si letní Záložku, abyste zjistili, které další české a překladové komiksy stojí za vaši pozornost.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.