Soud nařídil referendum o logistické hale v Opatovicích, vyhověl tak odpůrcům

11. listopad 2022 10:48

Lidé v Opatovicích nad Labem půjdou v lednu k referendu o výstavbě průmyslové haly. Hlasování bude spojené s prvním kolem prezidentské volby. Rozhodl o tom krajský soud, který tak vyhověl odpůrcům developerského záměru. Ti se vyhlášení referenda kvůli hale domáhali už delší dobu před zářijovými komunálními volbami, sesbírali pro něj i dostatečný počet podpisů, opatovičtí zastupitelé ale návrh odmítli.

Ve prospěch referenda teď pravomocně rozhodl soud. Zástupce spolku Sousedé proti hale a zároveň opozičním zastupitelem za nezávislé sdružení David Chládek rozhodnutí soudu uvítal: „Věc se táhne déle než dva roky a celou tu dobu říkáme a chceme, aby bylo referendum. Bohužel umožněno nám to nebylo a celá věc kolem referenda vyvrcholila výrokem soudu, který dal občanům obce za pravdu, že mají možnost se v referendu svobodně vyjádřit.“

Odpůrci se bojí hluku a další výstavby

Kritici developerského záměru se totiž bojí dopravních problémů spojených s fungováním haly, hluku, záboru zemědělské půdy. Obávají se také, že to je jen začátek a v budoucnu se průmyslový areál bude podle nich dál rozšiřovat. 

Novou průmyslovou halu o výšce 16,5 metru chce investor společnost Czech Industrial Development vybudovat na poli mezi velkou okružní křižovatkou a Čeperkou. Územní plán ji na tomto místě připouští a stavba je nyní v územním řízení.

Obyvatelé Opatovic nad Labem protestují proti výstavbě nové průmyslové haly na poli za obcí

Vedení obce se k referendu stavělo víc než zdráhavě. Nezávislý starosta Pavel Kohout řekl, že rozhodnutí soudu respektují, zároveň ale zopakoval, proč se referendu zastupitelé bránili. Pokud totiž lidé halu odmítnou a radnice bude muset následně měnit územní plán, mohlo by to mít pro obec negativní důsledky.

Starosta: Bude soud o náhradu škody

Podle Kohouta na to upozornil i soud: „Pan soudce řekl, že jediným znemožněním stavby je změna územního plánu. Pokud občané v referendu řeknou, že halu nechtějí, tak obec bude vystavena náhradě škody a to soudce naprosto potvrdil. Takže lidé až půjdou k referendu, zároveň odpovídají na otázku, zda se obec bude soudit o náhradu škody.“

Kohout tvrdí, že případnou škodu vyčíslil developer na 120 milionů korun, starosta se tady odvolává na oficiální dokument. Podle podporovatelů referenda ale nikdy nebylo cílem měnit územní plán, jsou prý i jiné způsoby, jak se dá stavbě haly zabránit. Radnice například podle nich nemusí povolit stavbu příjezdové silnice přes obecní pozemky.

Lidé v Opatovicích nad Labem půjdou k referendu 13. a 14. ledna, tedy ve stejné dny, kdy budeme v prvním kole prezidentské volby vybírat novou hlavu státu.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související