Soud uložil pěti mužům napojeným na zločineckou skupinu tresty za padělání peněz

8. listopad 2022 13:38

Vězením od šesti do devíti let potrestal Krajský soud v Olomouci pětici mužů z Česka a Slovenska. Podle rozsudku se chystali vytisknout eurobankovny a české koruny. Spolupracovat přitom měli s italskou zločineckou organizací, která se zabývala dovozem padělků.

Podle žalobce Roberta Henzela skupina padělatelů operovala nejen v Itálii, Maďarsku a Slovensku ale také v českých destinacích – třeba v Horní Moštěnici nebo Horní Čermné. Připravovala tisk půl miliardy eurobankovek a 40 miliard korun.

Vina obžalovaných byla podle soudce Martina Lýska jednoznačně prokázaná. „Těch důkazů byla celá řada, ale základem bylo doznání všech obžalovaných. Zároveň byly velkým důkazem odposlechy v jiné trestní věci, které náhodou odposlechly komunikaci mezi těmito obžalovanými, a dalo se na tom stavět ve vztahu k tomu, co se reálně dělo,“ uvedl Lýsek.

„Těch důkazu byla celá řada, ale základem bylo doznání všech obžalovaných.“
Soudce Martin Lýsek

Soud nakonec obžalovaným mužům udělil tresty v rozmezí od šesti do devíti let vězení. Zaplatit také musí statisíce korun. Jednoho z nich pro nedostatek důkazů osvobodil, ostatní se na místě odvolali.

Žalobce Robert Henzel si pro odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Případem, který krajský soud projednával dva roky, se teď bude zabývat vrchní soud.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio