Soukromá detektivní činnost

1. listopad 2004
Vaše téma

Soukromá detektivní činnost. Pro jednotlivce trochu drahý špás. Služeb soukromých detektivů využívají především firmy. Obsahem této práce je totiž hlavně důkladná analýza informací a žijeme ve věku informací, které jsou velice žádaným zbožím. Tímto konstatováním otevírám poslední díl dnešního pořadu Vaše téma, které vysíláme pod titulkem Soukromá očka.

Osobně mám nejradši takové ty knižní a filmové detektivy, kteří na první pohled vypadají jako outsideři. Prvoplánový svalnatý krasavec a ještě k tomu chytrý, to je nuda. Správný soukromý detektiv má být nenápadný, ošumělý se spoustou drobných neřestí, dokonce i trochu protivný, aby se postupně ukázalo, že inteligencí by mohl směle konkurovat Einsteinovi. Muži, se kterými jsem pro Vaše téma v reálu mluvila, nebyli ani ošuntělí, ani protivní, ani nevypadali jako outsideři. Lidový název jejich koncesované živnosti, soukromé očko, je sice neuvádí v radostné vytržení, ale tvrdí, že si na to už zvykli. Na co si zvyknout nechtějí je, že policie s nimi nejedná jako s partnery. Kdyby s nimi tak jednala, bylo by to užitečné pro všechny, tvrdí Ladislav Pávek, který se může pochlubit členstvím ve Světové detektivní asociaci se sídlem v Londýně.

Ladislav Pávek: Když jsem byl třeba v Londýně a bavili jsme se na toto téma s kolegy, tak oni se na mě dívali a nechápali, vo co de, protože když voni třeba pátrají po nějaké osobě, tak jdou na Scotland Yard a tam jim všecko řeknou. Samozřejmě jim neřeknou nějaký skutečnosti, který jsou utajovaný v rámci státní bezpečnosti, ale běžný věci, pátrání po vozidlech. Proč by třeba policie nemohla poskytovat soukromým bezpečnostním službám seznam odcizených vozidel, po nich se pátrá. Nebo osoby, po kterých je vyhlášeno celostátní pátrání.

Zatím je to tak, že policie se soukromými detektivy oficiálně nespolupracuje. Radiožurnálu to řekla mluvčí Prezídia, Blanka Kosinová. Za určitých právních podmínek si nicméně umí představit spolupráci, která by mohla být ku prospěchu všech. Detektivové rádi argumentují tím, že mají leckdy informace, ke kterým se policie nedostane. Tady Blanka Kosinová připomíná jeden drobný, leč podstatný aspekt.

Blanka Kosinová: Je pravda, že detektivové často narážejí na nejrůznější trestnou činnost, mají tedy více možností než běžný občan a tady bych chtěla upozornit na jejich povinnost takovou trestnou činnost nahlásit.

A další pohled na věc má František Brabec, prezident České komory detektivních služeb.

František Brabec: Dokonce tvrdím, že bohužel v současný době je situace taková, že je státem vynucovaná korupce, protože detektivní práce není nic jiného, než práce s informacemi. Bez základních evidenčních informací, archivních informací, detektiv pracovat nemůže. On musí získat tyto základní informace a na těch dále potom stavět. Pokud tyto informace nemůže získat zcela legální cestou, pak je donucován k tomu, aby je získával cestou nelegální.

Soukromí detektivové pracují hlavně s informacemi pro firmy. Kdybyste si ale chtěli zajistit nějakou tu sledovačku partnera, i to je možné. Radím vám ale, nejprve si důkladně rozvažte, jestli chcete vědět nebo nechcete vědět. Jeden jediný den sledování totiž vyjde asi na 20 tisíc korun. Nebylo by lepší ty dlouhé peníze utratit pro své potěšení? Nevěra se tak jako tak provalí samospádem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu