Souostroví Vanuatu vyhlásilo po ničivé bouři Pam stav nouze

15. březen 2015

Tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu, si nejspíše vyžádala desítky mrtvých. Tropický cyklón Pam zničil v hlavním městě Port Vila až 90 procent domů. Podle Červeného kříže smetl vítr některé vesnice z povrchu. Jeho nárazy místy přesahovaly 300 kilometrů za hodinu.

Nejméně osm lidí kvůli extrémnímu počasí zemřelo. Jejich počet ale zřejmě vzroste, až se záchranáři dostanou k odlehlým ostrovům.

Nepotvrzené zprávy hovoří o dalších 44 mrtvých na severovýchodních ostrovech. K Vanuatu už zamířily první zásilky s humanitární pomocí.

Cyklón zničil kromě domů i lodě a úrodu. Přerušil také dodávky elektřiny a telekomunikační spojení. Bouře nejvyšší, páté kategorie přinesla do hlavního města Port Vila rovněž záplavy.

Čtěte také

Souostroví Vanuatu, které patří k nejchudším zemím světa, tvoří přes 80 ostrovů. Na nich žije asi 267 tisíc lidí. Zhruba 44 tisíc z nich obývá metropoli Port Vila. Ostrovy vyčnívají nízko nad hladinu moře, a jsou tak velmi zranitelné v případě přírodních katastrof.

Bouře Pam se nyní blíží k Novému Zélandu. Meteorologové už varovali obyvatele před silným větrem a hustým deštěm.

autoři: ako , Olga Kořánková | zdroj: ČTK
Spustit audio