Soustředíme se na myšlení dětí, aby přemýšlely. To mě baví, říká zakladatel taneční skupiny T-BASS

29. květen 2023

Do rozhlasového studia zavítal Zdeněk Zolman, tanečník a zakladatel populární hradecké taneční skupiny T-BASS. Chceme vás společně pozvat na sobotu 3. června, kdy se koná Den s Českým rozhlasem Hradec Králové v kempu Stříbrný rybník. A mezi hosty budou právě také tanečníci z T-BASS.

Můžeme naznačit něco z programu? Budeme se jen dívat, nebo se k vám třeba budou moci zájemci i přidat něco si při tanci vyzkoušet?
V první řadě bych chtěl Českému rozhlasu popřát vše nejlepší ke 100. narozeninám. A my se na tuto akci moc těšíme. Rádi bychom něco ukázali, ale zároveň s námi mohou i děti přijít na jeviště a uděláme takový menší workshop v tanečním stylu break dance. To je takové to točení se na hlavě, lámání těla a podobně. Můžou to dělat kluci i holky. A jelikož se nám break dance stal i olympijským sportem. Za dva roky bude v Paříži na olympiádě jako oficiální sport, kam se budeme chtít nějakým způsobem i podívat. Tak bychom rádi tento taneční sport přiblížili dětem i rodičům. Ukázky i s nějakým malým učením předvedeme na Stříbrném rybníku.

Důležitá je kreativita, to je u nás velké téma, které rozhodně nedáváme na druhou kolej. Snažíme se propojovat různé druhy umění.
Zdeněk Zolman, zakladatel taneční skupiny T-BASS v Hradci Králové

Ovšem nejen rozhlas slaví, protože i vaše skupina oslavila 25. výročí svého založení. Trénujete, jezdíte po soutěžích. Už se po covidu podařilo obnovit taneční soutěže do původního stavu?
Nebylo to lehké. Ale mám velkou radost z toho, že opravdu máme opět naše studia plná smíchu a radosti, jak já říkám. A musím říct, že taneční sezóna po covidu byla úžasná. I do soutěží jsme už naskočili.

Čtěte také

Jak si vaši tanečníci vedli?
My v T-BASS medaile tolik neřešíme. A čím míň je řešíme, tím víc vyhráváme. Ale já jsem letos hodně spokojený s našimi choreografiemi, vydali jsme se zase novou cestou a snažili se v hudbě i v tanci objevovat nové věci a prvky. A po umělecké stránce jsem letos z taneční sezóny velice nadšený. Povedla se.

Jak se do souboru začlenily nové děti?
Dětem se u nás líbí, máme opravdu plné taneční letní soustředění. Přes léto sice trošku odpočíváme, ale objíždíme i jiné kempy a pořádáme také svůj kemp, kde si zveme špičkové lektory i ze zahraničí. Myslím, že ti noví členové vždy v září vypadají, že nevědí, která ruka je pravá a která levá. A pak najednou přijde červen, kde mají své malé vystoupení, a rodiče jsou překvapeni, jak jejich děcka najednou poslouchají hudbu, umí se pohybovat. Takže ten pokrok za pouhá rok tam je neuvěřitelný.

Čtěte také

Vy ovšem pořádáte v Hradci Králové také velké taneční akce.
Ano, 18. června přímo v našem studiu, taneční studio Strop v Hradci Králové na Gagarinově ulici, bývalá Severka, kde máme i své jeviště a takový multifunkční sál. A právě v break dance pořádáme legendární akci, která se jmenuje Flormaster, kde uvidíte break dance v té nejlepší podobě v České republice. Bude to na celý den od 10 hodin dopoledne až do večera, kdykoliv se může přijít podívat. Můžete vzít své děti a podívat se opravdové taneční špičky v break dance. A bude to skvělé, ta účast je neuvěřitelná.

Vás baví sledovat nové taneční směry v hudbě, tanci i oblečení, je potřeba vymýšlet stále nové věci. Kdo tedy udává módní trendy třeba ve street dance? Koho sledujete?
V dnešní době internetové době to není moc velký problém, protože máme Instagramy, Facebooky a tak dále. Ale je dobré děti vést k tomu, aby nějakým způsobem, i tím oblečením, podporovaly svoji osobnost a své myšlení. Takže to není tak, že někde něco uvidí a koupí si to. Ale jdou třeba do sekáče, pak si vezmou nůžky, jehlu a nit, nějak si to upraví. A tyto kreativní věci mě moc baví, navíc šetří přírodu. Takže se vydáváme spíš tímto směrem. Soustředíme se na myšlení dětí, aby přemýšlely po všech stránkách. To mě baví.

Taneční skupinu T-BASS
založil v roce 1997 v Hradci Králové Zdeněk Zolman. Skupina se hned od počátku svého fungování zabývá tanečními technikami Street Dance a snaží se reagovat na nejmodernější taneční trendy. Zárukou je dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky, přátelský kolektiv a lidský přístup.

Ale třeba v tanci asi někdo drží nějaký trend a určuje ho, ne?
O to my se právě snažíme. A myslím si, že se nám to v České republice docela i daří. Samozřejmě všechno už je vymyšlené, to víme. Ale snažíme se dělat věci po svém, snažíme se to vymýšlet trošku jiným směrem. Ale samozřejmě trendy sledujeme, inspirace probíhá. Ale důležitá je kreativita, to je u nás velké téma, které rozhodně nedáváme na druhou kolej. Snažíme se propojovat různé druhy umění.

Co všechno se tam u vás ještě děje?
Máme taneční studio v Hradci Králové a v Pardubicích, a už máme i nahrávací studio, protože chceme podporovat, aby si děti dělaly i svoji hudbu, aby se naučily zpívat, rapovat a tak dále. Takže teď jsou mladí zalezlí ve studiu, tvoří svoji hudbu, protože máme spoustu šikovných a talentovaných dětí. Tohle podporujeme. Děláme i vernisáže obrazů, stále se rozvíjíme.

Čtěte také

Teď budou brzy prázdniny, máte před sebou soustředění a potom opět další sezóna. Přijdou nové děti, nový tanečníci. Kde sháníte lektory a učitele tance?
To si se všechno vychováváme od malých dětí. Já to miluji, když děti se třeba najednou ve 14 letech začnou zajímat o výuku tance, mají vztah k ostatním, začnou tvořit své choreografie a začnou se tanci věnovat i po pedagogické stránce. Na to klademe velký důraz, aby byly děti empatické a zároveň měly autoritu. Takže vše je to z našich řad. Pak nám utíkají do Prahy, což ale také podporujeme, protože tam mají větší možnosti. Ale pak se nám vracejí zase zpátky do Hradce. Tohle nám funguje.

Takže se těšíme na ukázku vašeho tance v sobotu 3. června na Stříbrném rybníku. Zdeněk Zolman, zakladatel taneční skupiny T-BASS, byl dnes naším hostem.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související